April in Spanje

John Banville
23,99
Op voorraad
SKU
9789021436470
Besproken in NRC
Bindwijze: Paperback
Levertijd 1-2 werkdagen Verzendkosten € 2,95
  • Gratis binnen 14 dagen te retourneren
  • Veilige en makkelijke betaalopties
  • Aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg
  • Makkelijk bestellen ook zonder account
Afbeelding vergroten
Productomschrijving
Aan de idyllische kust van de Spaanse stad San Sebastián kan patholoog-anatoom Quirke maar moeilijk rust vinden, ondanks de stranden, de cafés en het gezelschap van zijn ontwapenend liefdevolle vrouw. Wanneer hij in een bar een bekend gezicht denkt te zien, vermoedt hij dat zijn verbeelding met hem op de loop is gegaan. Deze jonge vrouw kán niet April Latimer zijn. Zij werd immers jaren geleden door haar broer vermoord – zo luidde de conclusie van een geruchtmakende zaak die de Ierse politieke verhoudingen op hun grondvesten had laten schudden.
Niet in staat de kwestie uit zijn hoofd te zetten, belt Quirke naar Ierland, en al snel wordt inspecteur St. John Strafford naar Spanje gezonden. Maar Strafford is niet de enige die op pad gaat. Een meedogenloze huurmoordenaar jaagt op zijn nieuwste prooi, en zijn slachtoffer zou weleens Quirke zelf kunnen zijn.
Meer informatie
Auteur(s)John Banville
ISBN9789021436470
BindwijzePaperback
Aantal pagina's360
Publicatie datum20220331
NRC Recensie4 ballen
Breedte137 mm
Hoogte216 mm
Dikte30 mm
NRC boeken recensie

Banvilles thriller noopt tot langzaam lezen

John Banville De nieuwe thriller van John Banville (de eerste die onder zijn eigen naam verschijnt) is even zorgvuldig geschreven als zijn romans.

Toen de regelmatig voor de Nobelprijs voor Literatuur getipte Ierse romancier John Banville in 2006 met Christine Falls zijn eerste thriller publiceerde, gebruikte hij daarvoor het pseudoniem Benjamin Black. Dat deed hij, vertelde Banville onlangs aan The New York Times, om te voorkomen dat zijn vaste lezers zouden denken aan een „doorwrochte postmodernistische grap”.

De verrassing was dus groot toen Banville twee jaar geleden zijn zevende thriller Sneeuw onder eigen naam publiceerde. Zijn eigen werk herlezen, daar is hij niet toe in staat. Maar de door James Bond-vertolker Timothy Dalton ingesproken audioversies van zijn eerste thrillers beluisteren lukte hem wel. Wat een goede boeken, oordeelde Banville. Hoog tijd om Benjamin Black, zijn ‘donkere broer’, te vermoorden.

En waarom ook niet? Een duidelijk onderscheid met de romans waarvoor Banville de Booker-prize en andere literaire onderscheidingen kreeg is lastig aan te geven. Hij schrijft zijn thrillers bovendien met dezelfde inzet en zorgvuldigheid.

April in Spanje, de achtste thriller, heeft opnieuw de sombere Dublinse patholoog Quirke in de hoofdrol. Het boek speelt in de jaren vijftig en de medicus is met zijn vrouw, de psychiater Evelyn, op vakantie in de Baskische badplaats San Sebastián. De verandering van omgeving werkt op Quirkes zenuwen. ‘Je houdt ervan om ongelukkig te zijn’, analyseert zijn echtgenote, ‘Het is jouw versie van gelukkig zijn.’

In een bar meent de patholoog April Latimer te zien, een jonge vrouw die jaren eerder door haar broer vermoord werd, een geruchtmakende zaak die diverse politieke kopstukken in Ierland in verlegenheid bracht. Als Quirke over zijn vermoeden met Ierland belt maakt dat van alles los. Rechercheur St. John Strafford, nóg een vast personage in de Black/Banville-thrillers, stapt op het vliegtuig naar Spanje, net als een huurmoordenaar die het ‘leuk’ vindt om ‘doelwitten’ om te leggen.

De intrige van April in Spanje mag er zijn. Maar bij Banville is de weg naar de ontknoping toe belangrijker. Deze thriller noopt tot langzaam lezen, tot genieten van de voorbeeldige stijl, de literaire verwijzingen, de knisperende, voortreffelijk door Arie Storm vertaalde dialogen, de tot de verbeelding sprekende personages en, bovenal, de subtiele humor die van bijna elke bladzij afspat.

Neem de gedachte van de huurmoordenaar, die om de tijd te doden besluit een boek te gaan lezen en, vermoedelijk voor het eerst van zijn leven, een boekwinkel betreedt: ‘Zoveel boeken – zoveel woorden. Waarom deden ze het, vroeg hij zich af, hoe hielden ze het vol, honderden, duizenden, allemaal voorovergebogen met pen en papier, en maar doorpennen, af en toe stopten ze om wat voor zich uit de ruimte in te staren, in hun neus te peuteren of aan hun ballen te krabben. Vreemde business, verhalen verzinnen en verwachten dat mensen ervoor betalen om ze te lezen.’

13-05-2022 Arjen Ribbens

Back to top