Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 02 02 (optie 3)

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 (optie 1) 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Anders

Andreas Steinhöfel

Besproken in NRC
4

Schrijf een recensie

Bindwijze: Hardback
 17,95
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Besproken in NRC

Een buitenstaander ontlokt zinsbegoochelingen
Thomas de Veen

Een buitenstaander ontlokt zinsbegoochelingen | 22 jul. 2016

4

Felix is veranderd. Hij lag maandenlang in coma, is gedesoriënteerd ontwaakt en noemt zich daarom nu ook Anders. Hij is zijn herinneringen kwijt, zijn zintuigen, zijn gevoel voor verhoudingen, voor goed en kwaad.

Anderen zien hem ineens als buitenstaander. Immers: wanneer iemand zich anders voelt heeft dat niet alleen effect op hemzelf, maar ook op de mensen om hem heen – en daardoor weer op hemzelf. Die kluwen van gevolgen van het buitenstaanderschap laat de Duitser Andreas Steinhöfel (1962) op vele niveaus zien, in zijn jeugdroman Anders. Dat doet hij zo slim en begaafd dat de roman tot de beste jongerenliteratuur over buitenstaanders hoort, ergens op het snijvlak van de verlosserstragedie Lucas (2004) van de Brit Kevin Brooks en de levenspaniek van Meg Rosoffs Het toevallige leven van Justin Case (2007).

We beschouwen buitenstaander Felix/Anders steeds, toepasselijk, vanuit de mensen rondom hem, zijn ouders, vrienden, dorpsgenoten: ze zijn in Steinhöfels verhaal allemaal boeiende, gelaagde personages, die ons naar Felix toe zuigen. Bij hen kan alleen al Felix’ aanblik leiden tot proustiaanse zinsbegoochelingen: ze dichten hem bovenmenselijke kwaliteiten toe. Die toedichting is deels terecht: er kan een beuk op Anders’ hoofd vallen en hij heeft slechts schrammetjes.

Hoe dat kan? Steinhöfel heeft gevoel voor de magie van de realiteit. Hij rijgt de ene eigenaardigheid aan de andere, verdiept en verweeft het verhaal met een lokale volksmythe en laat zijn zinnen soms hallucinant-filosofisch ontsporen. Zo tasten we met de omstanders én met Felix zelf mee naar zijn identiteit – en daarmee neemt Steinhöfel zijn lezers en zijn literatuur buitengewoon serieus.

Dat hij de roman afrondt met een thrillerachtige plot rond een brand in een kippenren, voelt dan misschien wat al te aards. Maar dat is Steinhöfel vergeven: de ontknoping is en blijft een scherpe culminatie van het buitenstaandersthema en de onzekerheid over goed en kwaad. En het onthechte gevoel van die geestverruimende leesmomenten, dat beklijft.

Productinformatie

Felix Winter komt op een dag thuis uit school, als hem een verschrikkelijk ongeluk overkomt. Vanaf dat moment lijken tijd en werkelijkheid niet meer in de pas te lopen. Felix ligt 263 dagen in coma, precies het aantal dagen dat zijn moeder 11 jaar daarvoor zwanger van hem was. En dan, op een prachtige zomerdag, ontwaakt Felix. Deze 'tweede geboorte' wordt door de meeste mensen om hem heen als een wonder ervaren. Maar Felix is onmiskenbaar veranderd. Om dat te onderstrepen noemt hij zichzelf vanaf nu 'Anders'. Hij heeft geen enkele herinnering aan de tijd van vóór het ongeval, en er zijn mensen in zijn omgeving die er alles aan doen om dat zo te houden ...

Productkenmerken

ISBN 9789089671790
Auteur Andreas Steinhöfel
Uitgever Hoogland & Van Klaveren, Uitgeverij
Datum uitgave 20150514
Lengte (in mm) 213
Breedte (in mm) 150
Dikte (in mm) 26
Aantal pagina's 236

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: Anders

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden