Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Deze zachte witte kamer

Runa Svetlikova

Besproken in NRC
4

Schrijf een recensie

Bindwijze: Paperback / softback
 15,00
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Besproken in NRC

Hoe ruikt dan die matte spinazie?
Arie van den Berg

Hoe ruikt dan die matte spinazie? | 5 jun. 2015

4

Ook Deze zachte witte kamer van Runa Svetlikova lijkt de echo van een eerder meesterwerk. In de aantekeningen achter in haar bundel meldt de dichter echter dat ze Totaal witte kamer van Gerrit Kouwenaar niet gelezen heeft. Lezing van haar debuutbundel wekt ook geen reminiscentie aan Kouwenaars oeuvre.

Svetlikova’s gedichten zijn persoonlijk in iedere betekenis van dat woord. Ze heeft een eigen idioom, is zelf aangenaam aanwezig in haar teksten en hanteert daarbij toch vanzelfsprekend de vaktermen van natuurkunde en genetica. Haar beeldspraak is direct en, hoe origineel ook, alledaags. ‘Gelukkig is’, schrijft ze bijvoorbeeld, ‘een leven niet groter dan het blikveld van een oude kat die zich / oppervlakkig ademend steeds kleiner oprolt tot ze in zichzelf verdwijnt.’

Waarom heb ik deze poëzie vorig najaar over het hoofd gezien?

De ingehouden ontroerende cyclus over Svetlikova’s vader, ‘De gebruiker van dit lichaam’, is de bundel al waard. De dichter dwarrelt van betekenis naar betekenisloosheid en raakt in haar veelvoudig portret van de ‘werkelijkheid’ aan de zin van het zinloze. Maar dit etiket is prietpraat vergeleken bij de eenvoud en directheid van de formuleringen in Deze zachte witte kamer.

De jury van de Belgische Herman de Coninckprijs zag een krachtig talent en bekroonde het debuut van Runa Svetlikova. De jury van de C. Buddingh’-prijs 2015 zal niet anders doen, hoop ik.

De poëzie van Runa Svetlikova dwarrelt van betekenis naar betekenisloosheid

Productinformatie

In dit debuut van Runa Svetlikova blijkt het leven niet meer dan wat atomen die willekeurig de ruimte doorkruisen. De vervreemding bij de geboorte van een kind, het moeizame in stand houden van een liefde zonder te weten of er wel zoiets als liefde is, de drang om een dode vader een stem te geven: wat is de betekenis ervan als alles betekenisloos is? De dichter probeert met taal een coherente werkelijkheid te construeren maar toont tegen wil en dank steeds weer aan dat die niet bestaat. Het waarom van die nuloperatie ligt eerder in het bezwerende van de handeling dan in het resultaat. 'Hier geen voor een incrowd berekende gedichten of performerverzen die willen scoren. Runa Svetlikova's stem is authentiek, voortdurend in beweging en in groei.' - Peter Holvoet-Hanssen

Productkenmerken

ISBN 9789460682223
Auteur Runa Svetlikova
Uitgever Uitgeverij Marmer
Datum uitgave 20141009
Lengte (in mm) 210
Breedte (in mm) 149
Dikte (in mm) 10

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: Deze zachte witte kamer

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden