Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Idyllen

Ilja Leonard Pfeijffer, Ilja Leonard Pfeijffer

Besproken in NRC
4

Schrijf een recensie

Bindwijze: Paperback / softback
 22,50
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Besproken in NRC

Met verwondering naar de ontroering kijken
Arie van den Berg

Met verwondering naar de ontroering kijken | 22 jan. 2016

4

Toch denk ik dat de finale discussie van de jury zich op de bundels van Pfeijffer en Boskma zal richten. Er zijn veel overeenkomsten tussen Idyllen en Zelf. Beide bundels zijn openlijk egocentrisch. Ik als dichter is het onderwerp, maar wie doorleest in deze uitgesproken vette bundels gaat inzien dat niet de ‘ik’ vooropstaat, maar de troost die de ‘ik’ aan de poëzie ontleent. Beide dichters vinden die troost in vernieuwing, maar daar scheiden hun belangen. Ilja Leonard Pfeijffer kiest voor nieuwe poëtische wegen; Pieter Boskma zoekt een poëtische uitweg uit de rouw om zijn overleden vrouw.

‘Wie nu nog durft te schrijven,’ meldt Pfeijffer in zijn zevende idylle, ‘heeft de dure plicht / iets meer te leveren dan een zesmingedicht / dat met verwondering naar de ontroering kijkt / en zeer ontroerd verwonderd echt op alles lijkt / wat eerder al ten onrechte werd aangezien / voor poëzie’ Met die woorden richt hij zich tot de ‘lieve dichtertjes van Nederland en België’, maar ze behelzen ook een herijking van zijn eigen dichtwerk.

‘Geen deconstructies meer,’ schrijft Pfeijffer. ‘Geen cryptogram, geen quiz. / We zullen moeten leren zeggen hoe het is. / Ik heb het zelf in het verleden fout gedaan, / ontwortelaartje dat ik mij daar was.’ Het ligt zo goed als voor de hand dat hij nu te rade gaat bij Awater (1934) van Martinus Nijhoff. In de veertiende en negentiende idylle wordt daaruit ruimschoots persiflerend geciteerd. En alsof één modernist als adjudant nog tekortschiet, zoekt Pfeijffer in zijn drieënveertigste idylle steun bij The Love Song of J. Alfred Prufrock (1917) van T.S. Eliot. Nijhoff publiceerde in 1940 overigens al Een idylle. Pfeijffer kent die zeker, maar in zijn vijftigtal ontbreekt het pastorale element dat Nijhoff nog wel respecteerde. Bij Pfeijffer is het ook een geen dramatisch genre, maar een persoonlijke vloedgolf. Die golf is letterlijk te nemen want: ‘Zoals elk goed verhaal een streekroman zal zijn,/ gaat ieder goed gedicht over de zee’.

Pfeijffer zelf is geen zeeman (zoals de dichter van een pastorale ook nooit herder was). Evenmin is hij van de straat. Idyllen staat vol intertekstuele en culturele verwijzingen. Mooi is hoe het verkeerde wereldprincipe in de achtentwintigste idylle is toegepast. In feite is de klassieke vorm van rijmende alexandrijnen ook een ontlening. Pfeijffer hanteert die vaardig, maar nu en dan toch iets te werktuiglijk. Waar spannende enjambementen ontbreken of louter afgeronde zinsdelen de regelval bepalen, zwelt de dreun van metrum en rijmdwang. Dan wordt de betovering gebroken.

Productinformatie

Hij viel de poëzie binnen als Genghis Khan. Zijn verzengende verzen verpletterden de horigen die rilden van angst en ontzag. En toen zweeg hij. Zeven jaar dacht hij na over de wereld en de woorden. En nu is er Idyllen: een vloedgolf van zilte vragen en zwarte conclusies die zwelt als de zee bij nacht, terwijl de verlaten sloepen kraken in de haven en netten van vissers huilen. In de klassieke vorm van rijmende alexandrijnen, die komen en gaan als golven over kiezels, spoelen steeds meer zekerheden weg. De winter komt. Waarschijnlijk zijn dit de laatste idyllen die we zullen lezen.

Productkenmerken

ISBN 9789029589734
Auteur Ilja Leonard Pfeijffer, Ilja Leonard Pfeijffer
Uitgever De Arbeiderspers
Datum uitgave 20150113
Lengte (in mm) 211
Breedte (in mm) 144
Dikte (in mm) 17
Aantal pagina's 184

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: Idyllen

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden