Wat is kunst?
Een prachtig kinderboek over kunst
Ted van Lieshout Onconventioneel denker en kinderboekenauteur Van Lieshout waagt zich aan een kunstdefinitie. Een raamvertelling en een reeks rijk geïllustreerde anekdotes maken een hybride boek dat zelf ook een kunstwerk is.
Je moet het maar durven, een boek schrijven getiteld Wat is kunst? Velen zullen zeggen dat het onmogelijk is deze te beantwoorden: kunst is te veelomvattend voor een eenduidige definitie. Maar Van Lieshout, een onconventionele denker en kunstenaar die het experiment niet schuwt, is de uitdaging aangegaan, met succes: in een visueel verbluffend boek ontrafelt hij even speels als verbeeldingsvol het raadsel kunst.
Dat doet hij niet door in zijn rol te kruipen van de museumgids die hij was in zijn Papieren Museum-serie (2002-2007). Die (jeugd)boeken waren non-fictie, terwijl Wat is kunst? dat geenszins is. Net als zijn boek Bloot over naakt in de kunst rekt Van Lieshout de grenzen op van wat je met een boek kunt doen. Geen genre-etiket past. Het meest nog lijkt Wat is kunst? op een raamvertelling: met als kader een fictieve dialoog tussen een tienermeisje dat het boek komt binnenwandelen met de huiswerkvraag wat kunst is, en de schrijver, die anekdotisch vertelt over allerhande kunst(werken).
Schilderkunst, industrieel design, fotografie, gastronomie, muziek en zelfs sport als ‘kunst van de lichamelijke inspanning’ passeren de revue. Mooi is dat die ruime blik overeenkomt met de aanvankelijke stelling van de schrijver: ‘Kunst is alles wat je doet om je niet te vervelen’. Wat overigens geen willekeur inhoudt: de hybride vorm hangt samen met de inhoud en Van Lieshouts kunstopvatting, waarmee het boek in feite ook een soort conceptueel kunstwerk is.
Meesterlijk
Iedere spread opent met het tweegesprek, waarna de schrijver aan de hand van een uitgelicht woord een kunstanekdote vertelt. Zo volgt een uiteenzetting over letterkunde en kalligrafie, wanneer het meisje vertelt dat ze met schelpen ‘HELP!’ in het zand heeft geschreven. En als ze moet plassen, volgt de pispot van Marcel Duchamp. ‘Kunst mocht voortaan bestaan uit een idee, een gedachte die bevrijd was uit het hoofd van de kunstenaar’, schrijft Van Lieshout over hem, wat weer knap aansluit bij zijn eigen uitgangspunt dat alles kunst kan zijn.
De ludieke toon en het authentieke gesprek tussen de schrijver, die zich opstelt als de meester die uitdaagt, en het schoolse meisje, maakt het kaderverhaal spannend en plezierig. Als ze het antwoord dat kunst uit verveling voortkomt onacceptabel noemt (‘daar krijg ik geen voldoende voor’), nodigt de schrijver haar uit af te reizen naar een imaginair, onbewoond eiland. Daar wordt ze eerst op zichzelf teruggeworpen en begint dan, gedreven door verveling, haar wereld op te fleuren. Ze bouwt zandkastelen, verstuurt flessenpost, en maakt kokosnootbekers. ‘Nu weet je niet alleen wat kunst is, maar je bent ook kunstenaar geworden’, zegt de schrijver betekenisvol.
Je gaat gemakkelijk mee in Van Lieshouts gedachte-experiment. Hij schrijft helder en de beelden prikkelen. Geestverruimend zijn ook de pagina-overschrijdende schilderijen van zeegezichten bij de flessenpost-intermezzo’s. Tot slot openbaart Van Lieshout waarom kunst belangrijk is. Dat doet hij meesterlijk, geholpen door twee sigarenblikjes en drie met pasta gevulde weckpotten. Wie wil weten wat die met de zin van kunst te maken hebben, leze dit prachtige boek.
11-12-2020 Mirjam Noorduijn
De schrijver geeft haar een eiland om het uit te zoeken.
In Wat is kunst? daagt Ted van Lieshout een meisje uit om in haar eigen verbeelding op zoek te gaan naar antwoorden. Ondertussen vertelt hij over kunst en cultuur: van schets tot schilderij, van masker tot mozaïek, van dans tot design.
Wat is kunst?
Wat is cultuur?
Waarom is kunst belangrijk?
Voor zijn boeken kreeg Ted van Lieshout onder meer de Gouden en Zilveren Griffels, de Boekensleutel, de Woutertje Pieterseprijs en de Theo Thijssenprijs voor zijn hele oeuvre.
‘In een visueel verbluffend boek ontrafelt hij even speels als verbeeldingsvol het raadsel kunst.’ – NRC
‘Leze dit prachtige boek.’ – NRC
‘Intelligent, afwisselend, rijk, scherp, toegankelijk, geestig.’ – De Volkskrant
‘Een verrassend, humoristisch, schitterend vormgegeven, goed gedocumenteerd, leerzaam boek.’ – Friesch Dagblad
‘Een heerlijke ode aan de kunst, laagdrempelig geschreven en vol laconieke humor.’ – De Telegraaf
‘Leuk voor jongeren, maar zeker ook een aanrader voor volwassenen die op een luchtige manier meer te weten willen komen over kunst met een grote K.’ – De Telegraaf
‘Prachtig voorbeeld om over kunst te discussiëren. Want als je zomaar een omgekeerd urinoir aan de muur hangt, is dat dan kunst? Als je dit mooie boek uit hebt, ben je een stapje dichter bij het antwoord.’ – Kidsweek
'Ted van Lieshout, gedreven en veelzijdig schrijver, illustrator, maker en zoveel meer, komt telkens weer verrassend naar buiten met werk vanuit een noodzaak en een passie die hij graag deelt met jong en oud.' - Eric Vanthillo, Pluizuit
ISBN | 9789025880095 |
---|---|
Aantal pagina's | 144 |
Datum van verschijning | 20201118 |
NRC Recensie | 5 |
Breedte | 217 mm |
Hoogte | 282 mm |
Dikte | 20 mm |
Je bent al ingeschreven met dit
e-mailadres