De graanrepubliek is een moderne klassieker, urgenter dan ooit. Wat beweegt de boer? Waar liggen de wortels van zijn trots? Als geen ander geeft Frank Westerman een actueel inzicht in het onbehagen van stad en ommelanden.
Deze bekroonde en al vijfendertig keer herdrukte plattelandskroniek vertelt het verhaal van de twintigste eeuw, gesitueerd in het grimmigste stukje Nederland. In het voetspoor van de grote landbouwhervormer en Europeaan Sicco Mansholt reist de lezer mee van de executieverkoop van de hoeve Torum in 1922 via het verzet in de Wieringermeer naar het naoorlogse Brussel en Berlijn, om weer uit te komen bij de kleidorpen achter de Waddendijk.
In 2007 pakte de auteur de draad al eens opnieuw op bij het apocalyptische einde in een extra hoofdstuk over de onderwaterzetting van een van de rijkste akkerbouwgebieden van Europa. Speciaal voor deze vermeerderde jubileumeditie – De graanrepubliek bestaat vijfentwintig jaar – keert hij terug naar het decor van deze must-read. Hoe is het de hoofdrolspelers sindsdien vergaan en voor welke nieuwe uitdagingen zien zij zich geplaatst?