Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 02 02 (optie 3)

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 (optie 1) 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Tijs en de eenhoorn

Imme Dros, Imme Dros

Besproken in NRC
4

Schrijf een recensie

Bindwijze: Hardback
 15,99
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Besproken in NRC

Een eenhoorn ka neen kleuter echt troost bieden
Mirjam Noorduijn

Een eenhoorn ka neen kleuter echt troost bieden | 9 okt. 2015

4

‘De eenhoorn bestond niet en dat vond hij niet leuk’. Zo luidt de ijzersterke openingszin van Tijs en de eenhoorn, het nieuwste prentenboek van Imme Dros en Harrie Geelen. Heerlijk zo’n zin. En geweldig hoe de licht naïeve, paarsblauwe openingsprent van de gespiegelde eenhoorn zijn bestaan dubbel en dwars bevestigt.

Natuurlijk, de eenhoorn heeft het recht op bestaan in onze fantasie, zoals ook draken, kabouters en elfen. Zeker geldt dat voor Tijs: hij is pas verhuisd en vindt, schrijft Dros treffend, dat ‘het nieuwe huis niet om alle dingen uit het oude huis past’. Overvallen door heimwee loopt de kleuter weg, op zoek naar troost. Die vindt hij in een onbekende drukke stad, in de vorm van de mythische eenhoorn.

De sprankelende kleine zinnen van Dros en de zachte prenten van Geelen maken de existentiële twijfel van Tijs en de eenhoorn invoelbaar. Als de eenhoorn ontdekt dat hij geen spiegelbeeld heeft, lees je: ‘Dat heb je als je niet bestaat, dan zie je er niet uit.’ Waarna Geelen via Tijs’ tekenkunst hem definitief het leven schenkt. Zo helpt Tijs’ eigen kleurrijke fantasie hem uiteindelijk zijn lot te aanvaarden.

Tijs en de eenhoorn is pure poëzie, een prachtig prentenboek dat leest als een hartstochtelijk pleidooi voor de troostende kracht van de verbeelding. En zo’n pleidooi is nodig: wie gelooft nu nog in literatuur als levensbehoefte? Zelfs de Kinderboekenweek, die met het thema ‘raar maar waar’ in het teken staat van natuur, wetenschap en techniek, blijkt jammerlijk gezwicht voor ‘de dictatuur van de science’. ‘Lezen = weten ² ’, meldt de CPNB.

Maar wie we zijn, wat het leven is en wat de zin ervan, zijn vragen waarop geen eenduidige antwoorden passen. Geen kind kan ‘the big bang’ doorgronden. Geen kind kan de dood bevatten. Willen we ze leren de monsters van buiten te verslaan, dan moeten we ze leren de monsters van binnen te beteugelen, toont dit boek. Dat kan met verhalen. Niet met formules.

Productinformatie

Tijs is verhuisd en hij heeft heimwee. Daarom loopt hij weg. Hij komt de eenhoorn tegen, die niet bestaat en nergens bij hoort. Maar Tijs herkent hem meteen, want hij kan een eenhoorn tekenen, en hij heeft zelfs een eenhoorn voor zijn verjaardag gevraagd.
Samen gaan ze op zoek naar het oude huis aan zee.

Productkenmerken

ISBN 9789045118444
Auteur Imme Dros, Imme Dros
Uitgever Querido
Datum uitgave 20150728
Lengte (in mm) 288
Breedte (in mm) 227
Dikte (in mm) 9
Aantal pagina's 40

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: Tijs en de eenhoorn

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden