Wapke Feenstra, Antje Schiffers, Kathrin Bohm, Thomas Sprenger
Vorratskammer / Pantry
NRC Recensie
€ 29,00
Levertijd 1-2 werkdagen Verzendkosten € 2,95
Omschrijving
In de zomer van 2011 gaf de Kulturstiftung des Bundes in Berlijn in samenwerking met de Haus der Kulturen der Welt onderdak aan het festival Über Lebenskunst. Dit culturele festival gaat over duurzaamheid, en heeft als doel verschillende visies ten aanzien van duurzaam wonen en leven in de 21ste eeuw te presenteren. Het eten en drinken voor de 8.000 festivalgangers werd voorzien uit de Vorratskammer / Pantry, een kunstproject van myvillages.org.
In juli 2010 begon myvillages.org, de voorraadkamer te vullen samen met organisaties, initiatieven en individuele producenten; mensen met een passie voor landbouw en voedselproductie. Het voedsel voor deze voorraadkamer komt uit Berlijn of van het omliggende platteland. Bij het vullen van de voorraadkamer kwamen ook verschillende vragen bovendrijven. Wie produceert welke soort voedsel in en rond Berlijn? Wat betekent het om lokaal te zijn in een kosmopolitische en multiculturele context? Waar wonen de dieren en waar zijn ze gedood? In augustus 2011 werd alle verzamelde en geconserveerde voedsel naar een grote fysieke pantry gebracht in het Haus der Kulturen der Welt.
Het concept voor de Vorratskammer / Pantry gaat veel verder dan de simpele daad van het eten zelf. Dit kunstproject gaat over het produceren en verzamelen van voedsel, over de oorsprong van ons voedsel, de ruilhandel, productie en geschiedenis van ons voedsel. Het bereiden en consumeren van voedsel is een culturele en sociale activiteit, en nauw verbonden aan de agrarische wereld, traditionele voedseltechnieken, en het gebruik van het land. Met een wereldbevolking die alsmaar blijft groeien, en het gegeven dat er in de 21ste eeuw nog steeds delen van de wereldbevolking sterven aan honger, is het noodzakelijk om stil te staan bij onderwerpen als voedselproductie, overconsumptie, duurzaam produceren en leven in de moderne stad.
Deze publicatie geeft een overzicht van dit bijzondere kunstproject van myvillages.org
In juli 2010 begon myvillages.org, de voorraadkamer te vullen samen met organisaties, initiatieven en individuele producenten; mensen met een passie voor landbouw en voedselproductie. Het voedsel voor deze voorraadkamer komt uit Berlijn of van het omliggende platteland. Bij het vullen van de voorraadkamer kwamen ook verschillende vragen bovendrijven. Wie produceert welke soort voedsel in en rond Berlijn? Wat betekent het om lokaal te zijn in een kosmopolitische en multiculturele context? Waar wonen de dieren en waar zijn ze gedood? In augustus 2011 werd alle verzamelde en geconserveerde voedsel naar een grote fysieke pantry gebracht in het Haus der Kulturen der Welt.
Het concept voor de Vorratskammer / Pantry gaat veel verder dan de simpele daad van het eten zelf. Dit kunstproject gaat over het produceren en verzamelen van voedsel, over de oorsprong van ons voedsel, de ruilhandel, productie en geschiedenis van ons voedsel. Het bereiden en consumeren van voedsel is een culturele en sociale activiteit, en nauw verbonden aan de agrarische wereld, traditionele voedseltechnieken, en het gebruik van het land. Met een wereldbevolking die alsmaar blijft groeien, en het gegeven dat er in de 21ste eeuw nog steeds delen van de wereldbevolking sterven aan honger, is het noodzakelijk om stil te staan bij onderwerpen als voedselproductie, overconsumptie, duurzaam produceren en leven in de moderne stad.
Deze publicatie geeft een overzicht van dit bijzondere kunstproject van myvillages.org
Meer informatie
ISBN | 9789490322380 |
---|---|
Aantal pagina's | 152 |
Datum van verschijning | 20120614 |
Breedte | 294 mm |
Hoogte | 373 mm |
Dikte | 9 mm |