De nacht valt altijd

Willy Vlautin
21,99
Op voorraad
SKU
9789029094214
Besproken in NRC
Bindwijze: Hardback
Voor 23:00 besteld, morgen in huis Verzendkosten € 2,95
  • Gratis binnen 14 dagen te retourneren
  • Veilige en makkelijke betaalopties
  • Aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg
  • Makkelijk bestellen ook zonder account
Afbeelding vergroten
Productomschrijving

‘Vlautin beschrijft het alledaagse bestaan van gewone Amerikanen op formidabele wijze.’ **** de Volkskrant

‘Ritme, ratelende dialogen: dit is grote klasse.’ AD

Het spannende, gevoelige verhaal van een jonge vrouw die gebukt gaat onder haar familie en uiteindelijk voor de vrijheid durft te kiezen

Lynette is uitgeput: ze zorgt voor haar fragiele broer Kenny, heeft meerdere slechtbetaalde baantjes en probeert tussendoor ook nog een studie te volgen. Op zoek naar onafhankelijkheid spaart ze al jaren elke cent die ze verdient, in de hoop dat ze ooit een hypotheek zal kunnen betalen voor het huurhuis in Portland dat ze deelt met haar moeder en broer. Ze is bijna zover, maar als het plan gesaboteerd wordt door haar onverschillige moeder, wendt Lynette zich uit wanhoop tot schimmige kennissen uit haar verleden. Ze wordt geconfronteerd met morele beslissingen die haarzelf en haar geliefden in gevaar kunnen brengen. Hoe ver durft ze te gaan voor haar vrijheid?

De nacht valt altijd in de pers

‘In amper 200 bladzijden weet hij in rake dialogen en krachtige beelden een realistische wereld te schetsen die je hart breekt en lift tegelijk.’ ZIN

‘Indrukwekkend. Vlautin creëerde in hoofdpersoon Lynette een heldin van onze tijd.’ **** De Limburger

‘Dit is literaire kunst die lezers in haar greep houdt tot de laatste pagina.’ Library Journal

‘Deze rauwe pageturner zingt met kristalhelder proza, en Lynettes wanhoop is tastbaar.’ Publishers Weekly

‘Vlautin heeft een spannende roman vol gevoel geschreven in een tijdperk van zielloze gentrificatie.’ Kirkus Reviews


Meer informatie
Auteur(s)Willy Vlautin
ISBN9789029094214
BindwijzeHardback
Aantal pagina's224
Datum van verschijning20211021
NRC Recensie3 ballen
Breedte146 mm
Hoogte217 mm
Dikte27 mm
NRC boeken recensie

Ze liegt en bedriegt, maar is sterk en daadkrachtig

Verenigde Staten De Amerikaanse auteur Vlautin heeft een zwak voor onderliggers in de samenleving, ook in zijn zesde roman.

Portland, Oregon was nog niet zo heel lang geleden een van de prettigst leefbare steden van de VS, maar wordt nu getroffen door de kwaal die zoveel steden in de westelijke wereld bijna onbewoonbaar maakt. Hele woonbuurten zijn met de grond gelijk gemaakt, om plaats te maken voor onbetaalbare woontorens en luxe middenstand. Het is tegen deze achtergrond dat de Amerikaanse auteur Willy Vlautin (1967) het centrale personage neerzet in zijn zesde roman De nacht valt altijd.

Lynette woont samen met haar egoïstische moeder en de gehandicapte broer voor wie ze zorgt in het huis waar ze haar hele leven heeft gewoond. En: ze is vastbesloten daar te blijven wonen. Daartoe heeft ze jarenlang twee baantjes gehad én zich geprostitueerd om geld te sparen als het ooit te koop kwam te staan.

Maar wanneer dat moment zich voordoet zal haar moeder voor de aanbetaling van de hypotheek moeten zorgen: Lynettes spaargeld is niet genoeg en haar kredietwaardigheid is slecht, gegeven haar getroebleerde verleden. Maar dan blijkt haar moeder een overbodige nieuwe auto te hebben gekocht en moet Lynette op zoek naar nog meer financiële middelen. In één nacht raast ze door de ruigste buurten van Portland om uitstaande rekeningen trachten te incasseren, ze steelt, wordt mishandeld, probeert gestolen cocaïne te slijten, prostitueert zich opnieuw, liegt en bedriegt. Wat Vlautin hier doet – zoveel geweld en bedrog in een half etmaal gepropt – grenst aan het ongeloofwaardige.

Geweld en bedrog
Alle vijf vorige romans van deze auteur worden gekenmerkt door zijn empathie met de onderliggers in de Amerikaanse samenleving. Deze roman is daar geen uitzondering op. Wel is het opvallend dat Vlautin in dit geval er absoluut niet op uit is van Lynette een slachtoffer te maken met wie de lezer veel mededogen kan voelen. Ze is daadkrachtig en sterk. Ze offert zich op voor haar broer. Maar soms knapt er iets in haar hoofd en dan is ze ook wreed en onberekenbaar en heeft ze er geen moeite mee mensen te kwetsen.

Ook dit boek is geschreven in de van Vlautin bekende onderkoelde stijl, beeldend en zonder ook maar ergens pretentieus te worden. Wel is hij hier wat onhandig met de dosering van zijn informatie te werk gegaan. Te veel wordt in de vorm van lange monologen verwoord, vooral van moeder Doreen, die soms doen denken aan ouderwetse toneelstukken. Ze vormen ook de prelude tot het roerende slot, waarin Lynette opnieuw haar lot in eigen handen neemt.

19-11-2021 Jan Donkers

Bestanden bij dit product
Inkijkexemplaar.pdf (130.51 kB)
Back to top