Matay de Mayee
Haniyé
NRC Recensie
Adviesprijs
€ 33,99
€ 25,99
– 24% Korting
Levertijd 1-2 werkdagen Verzendkosten € 2,95
Omschrijving
Recepten uit de oudste, meeste authentieke keuken ter wereld - het kookboek van de Suryoye
Nu 2e druk!
Van 's werelds oudst opgetekende recepten in spijkerschrift, zo'n 4000 jaar geleden, loopt er een rechte lijn naar de keuken van Smuni Turan. Haar recepten zijn door haar zoon Matay verzameld in Haniyé, Aramees voor 'eet smakelijk'. Een uniek kookboek waarin zowel de oudste keuken ter wereld wordt beschreven als de cultuur van de Suryoye, ook bekend als Assyriërs of Arameeërs.
Meer dan 60 recepten, van klassiekers die altijd op tafel staan tot zalig zoete ideeën om mee af te sluiten:
- bekende gerechten als muhammara, platbrood en vermicellirijst
- soepen en stoofschotels, zoals traditionele linzensoep en sperziebonen met lam
- groentegerechten, waaronder gevulde wijnbladeren of paprika's
- recepten met vlees en vis, zoals steak tartare op zijn Suryoyo, gevulde kip, of witvis met saffraan
- nagerechten en ander zoet, zoals rijstpudding, griesmeeltaart met amandel en sinaasappel, specerijkoekjes en baqlawa
* Top-3 Beste kookboeken 2023 in Het Parool *
* Top-10 Beste Kookboeken van 2023 van Mara Grimm *
* gezien in onder meer delicious., National Geographic Traveler, Foodies, Flow, Telegraaf, Trouw en het Parool *
* kookboek van de maand bij Athenaeum Boekhandel, Amsterdam *
* Engelstalige editie verschijnt medio 2024 in de Verenigde Staten *
* Duitse editie verschijnt voorjaar 2025 *
Als christelijke minderheid in het Midden-Oosten zijn de Suryoye veelal vervolgd en verjaagd en ze leven inmiddels verspreid over de hele wereld. Ze spreken allemaal nog dialecten van het Aramees, de taal waarvan wordt aangenomen dat Jezus die sprak. En belangrijker: ze koken nog elke dag de gerechten waar alle keukens uit het Midden-Oosten schatplichtig aan zijn. Dit boek is dan ook een ontdekkingstocht naar de oudste, meest authentieke keuken ter wereld. Haniyé!
' De recepten sluiten naadloos aan bij de laatste food trends. Het is heel Mediterraan en doorspekt met granen, groente en kruiden. [...] Ook fijn: auteur Matay de Mayee heeft een goede smaak, wat resulteert in heerlijke styling.' - Mara Grimm, culinair journalist en kookboekauteur
'Het allereerste boek van deze historische keuken met heerlijke groenten, kruiden en granen.' - De Telegraaf
'Wát een ontroerend kookboek. Eerlijk, zonder pretenties, maar o zo authentiek.' - Trouw
'Er gaat een wereld voor je open'. - Het Financieele Dagblad
'Een wááánzinnig mooi kookboek.' - Petra Possel en Paul de Leeuw
'Dit prachtige boek heeft een ziel.' - Ronald Giphart
'Een zeldzame en fascinerende kennismaking met een eeuwenoude, overheerlijke keuken. Dit kookboek behoort tot de beste in zijn soort - met recepten die het verleden eren. Recht vanuit het hart en de keuken van Matays moeder.' - Nigel Slater
'Ik ken niemand die met zoveel overgave, toewijding, gevoel van traditie en liefde voor het overdragen van bijna verloren werelden, zo inspirerend over eten praat en schrijft als Matay. Met Haniyé is er niet alleen een tot in detail uitgewerkt, schitterend en op alle fronten uitnodigend kookboek bij gekomen, maar ook een luik geopend voor iedereen die interesse heeft in waar ons eten vandaan komt.' - Ronit Palache
'Soms is een kookboek het waard om eeuwen op te wachten.' - Karin 'Mevrouw Hamersma Kookboekwinkel'
'Al 4000 jaar goed comfortfood.' - FLOW
Nu 2e druk!
Van 's werelds oudst opgetekende recepten in spijkerschrift, zo'n 4000 jaar geleden, loopt er een rechte lijn naar de keuken van Smuni Turan. Haar recepten zijn door haar zoon Matay verzameld in Haniyé, Aramees voor 'eet smakelijk'. Een uniek kookboek waarin zowel de oudste keuken ter wereld wordt beschreven als de cultuur van de Suryoye, ook bekend als Assyriërs of Arameeërs.
Meer dan 60 recepten, van klassiekers die altijd op tafel staan tot zalig zoete ideeën om mee af te sluiten:
- bekende gerechten als muhammara, platbrood en vermicellirijst
- soepen en stoofschotels, zoals traditionele linzensoep en sperziebonen met lam
- groentegerechten, waaronder gevulde wijnbladeren of paprika's
- recepten met vlees en vis, zoals steak tartare op zijn Suryoyo, gevulde kip, of witvis met saffraan
- nagerechten en ander zoet, zoals rijstpudding, griesmeeltaart met amandel en sinaasappel, specerijkoekjes en baqlawa
* Top-3 Beste kookboeken 2023 in Het Parool *
* Top-10 Beste Kookboeken van 2023 van Mara Grimm *
* gezien in onder meer delicious., National Geographic Traveler, Foodies, Flow, Telegraaf, Trouw en het Parool *
* kookboek van de maand bij Athenaeum Boekhandel, Amsterdam *
* Engelstalige editie verschijnt medio 2024 in de Verenigde Staten *
* Duitse editie verschijnt voorjaar 2025 *
Als christelijke minderheid in het Midden-Oosten zijn de Suryoye veelal vervolgd en verjaagd en ze leven inmiddels verspreid over de hele wereld. Ze spreken allemaal nog dialecten van het Aramees, de taal waarvan wordt aangenomen dat Jezus die sprak. En belangrijker: ze koken nog elke dag de gerechten waar alle keukens uit het Midden-Oosten schatplichtig aan zijn. Dit boek is dan ook een ontdekkingstocht naar de oudste, meest authentieke keuken ter wereld. Haniyé!
' De recepten sluiten naadloos aan bij de laatste food trends. Het is heel Mediterraan en doorspekt met granen, groente en kruiden. [...] Ook fijn: auteur Matay de Mayee heeft een goede smaak, wat resulteert in heerlijke styling.' - Mara Grimm, culinair journalist en kookboekauteur
'Het allereerste boek van deze historische keuken met heerlijke groenten, kruiden en granen.' - De Telegraaf
'Wát een ontroerend kookboek. Eerlijk, zonder pretenties, maar o zo authentiek.' - Trouw
'Er gaat een wereld voor je open'. - Het Financieele Dagblad
'Een wááánzinnig mooi kookboek.' - Petra Possel en Paul de Leeuw
'Dit prachtige boek heeft een ziel.' - Ronald Giphart
'Een zeldzame en fascinerende kennismaking met een eeuwenoude, overheerlijke keuken. Dit kookboek behoort tot de beste in zijn soort - met recepten die het verleden eren. Recht vanuit het hart en de keuken van Matays moeder.' - Nigel Slater
'Ik ken niemand die met zoveel overgave, toewijding, gevoel van traditie en liefde voor het overdragen van bijna verloren werelden, zo inspirerend over eten praat en schrijft als Matay. Met Haniyé is er niet alleen een tot in detail uitgewerkt, schitterend en op alle fronten uitnodigend kookboek bij gekomen, maar ook een luik geopend voor iedereen die interesse heeft in waar ons eten vandaan komt.' - Ronit Palache
'Soms is een kookboek het waard om eeuwen op te wachten.' - Karin 'Mevrouw Hamersma Kookboekwinkel'
'Al 4000 jaar goed comfortfood.' - FLOW
Meer informatie
ISBN | 9789464042184 |
---|---|
Aantal pagina's | 224 |
Datum van verschijning | 20230227 |
Breedte | 201 mm |
Hoogte | 260 mm |
Dikte | 25 mm |
Bijlage
Inkijkexemplaar.pdf (2.49 MB)
Ontvang als eerste bericht over de meest exclusieve aanbiedingen
Bedankt, je bent nu ingeschreven!
Je bent al ingeschreven met dit
e-mailadres