Ontdek meer over deze reis

  • De reis in het kort
  • Dagprogramma
  • Route
  • Sprekers & lezingen
  • Reisuitbreidingen
  • Boekingsinformatie

Vragen over deze reis?

In de schaduw van Joegoslavië

  • Academie naar naar het voormalige Joegoslavië
  • Inhoudelijk begeleiding door schrijver Johan de Boose
  • Inleidende studiedag met NRC Journalist Yaël Vinckx
  • Ontdek de schoonheid van Servië, Kroatië, Bosnië-Herzegovina en Slovenië
v.a. 2895,- p.p.

De reis in het kort

De woelige geschiedenis van de Balkan culmineert in Joegoslavië, de veelvolkerenstaat die twee keer ontstond en dertig jaar geleden ten onder is gegaan. Het land waar Serviërs, Kroaten en andere voormalige vijanden decennialang naast elkaar leefden onder de strenge maar geliefde dictator Tito, was een eigenzinnige verschijning met zijn fameuze 'Derde Weg’ tussen het Westen en het Oostblok. Het was de eerste socialistische staat die zich durfde af te wenden van de door Moskou gedirigeerde communistische wereldbeweging Kominform en die in 1955 geen lid werd van het Warschaupact. De 'Beweging van ongebonden landen', een initiatief van Tito, de Indiër Nehru en de Indonesiër Soekarno, was een ander wapenfeit. Het einde van het land weerspiegelt maatschappelijke vraagstukken, actueel voor heel Europa. Waarom bouwen landen die tot voor enkele jaren gevangen zaten achter een IJzeren Gordijn zelf een ijzeren gordijn? Wat betekent populisme? Schrijver Johan de Boose analyseert de leringen van Joegoslavië, NOS-correspondent David Jan Godfroid bericht over de actualiteiten. De schoonheid van Servië, Kroatië, Bosnië-Herzegovina en Slovenië omlijst de verhalen. De moderniteit van Belgrado, de monumenten van Sarajevo, het Romeinse erfgoed van Pula en residentieel eiland Brijuni, de musea van Zagreb en elegante architectuur van Ljubljana geven slechts een glimp van de bekoringen van voormalig Joegoslavië.

Dagprogramma

Dag 1
Amsterdam - Belgrado (Servië)

Aankomst in Belgrado om 14.45 uur; onderweg naar het hotel de eerste kennismaking met de stad – langs het Kalemegdan fort, waaronder Donau en Sava samenvloeien en dat ooit een uiterste punt was van het Ottomaanse rijk, op de grens met Oostenrijk en Hongarije; langs de moderne geschiedenis van Nieuw-Belgrado met het in modernistische stijl opgetrokken Paleis van Servië, ontworpen door Vladimir Potočnjak en gebouwd door Jeugdarbeidsbrigades uit heel Joegoslavië; en de telecomtoren op de berg Avala.

Na intrek in het hotel een wandeling in het centrum langs het centrale Plein van de Republiek, met het neobarokke Parlement en het Nationale Theater.

Gelegen zowel aan de Donau als de Sava is de Servische hoofdstad Belgrado een van de oudste steden van Europa, met een duur bevochten historie: gelaagd, belaagd en als een feniks herrezen. In de 2.000 jaar die de ‘witte stad’ bestaat werd het veroverd door Romeinen, Ottomanen en Oostenrijkers. Samen met buurlanden Bosnië-Herzegovina, Montenegro, Macedonië, Kroatië, behoorde Servië tot Joegoslavië, de veelvolkerenstaat die zeventig jaar bestond met Belgrado tot hoofdstad. Na bijna veertig jaar Tito verklaarden Slovenië en Kroatië zich onafhankelijk en probeerde Servië onder Slobodan Milošević door een bloedige burgeroorlog Joegoslavië bijeen te houden. Het gelaagde stedenschoon is een fascinerend tijdsbeeld, van de (vergane) glorie van Stari Grad (oude stad), tot de brutalistische architectuur van Nieuw-Belgrado, het ministerie van Defensie en de staatstelevisie die de Navo in 1999 bombardeerde. Het huidige Belgrado is een leefbare stad met vele, ook moderne musea en hip uitgaansleven.

Na intrek in hotel een lezing door NOS-correspondent David Jan Godfroid. Overnachting in Belgrado.

Dag 2
Belgrado (Servië)

 In de ochtend vervolg van de stadsverkenning. De route begint net een bezoek aan de St. Sava-kerk en gaat verder langs Stari Dvor: het koninklijke paleis, residentie van kroonpins Alexander Karađorđević; herbouwd na het Navo-bombardement van 1999; en het Witte Paleis (Beli dvor), voormalige residentie van Tito en Milošević, waar het Kosovo-verdrag ondertekend werd.

Uitvinder Nikola Tesla werd geboren in wat toen Oostenrijk was en nu Kroatië is, en stierf in New York, maar het Tesla Museum staat in Belgrado en is opnieuw populair sinds er een elektrische auto naar de Servische held is vernoemd. Na het bezoek aan het Tesla Museum tijd voor de lunch – in de bohemienwijk Skadarlija, of de semi-chique winkelpromenade Knez Mihailova, tot kunstenaarswijk Savamala,

De middag staat in het teken van de veelvolkerenstaat en zijn aartsvader Tito met een bezoek aan de wijk Dedinje en het Josip Broz Tito Mausoleum, omgeven door het Joegoslavië Museum, met o.a. een fascinerende collectie versierde estafettestokken, die Tito elk jaar voor zijn verjaardag kreeg. Mocht er tijd overblijven, is er voor de liefhebbers het nieuwe Museum voor Hedendaagse Kunst.

Overnachting in Belgrado.

Dag 3
Belgrado - Uzice - Sarajevo (Servië - Bosnië-Herzegovina)

Vertrek naar Sarajevo, hoofdstad van Bosnië-Herzegovina en bekend om drie gebeurtenissen: de moordt op de Habsburge troonsopvolger Franz Ferdinand door de nationalist Gavrilo Pincip in 1914, aanleiding voor WOI; de Olympische Winterspelen van 1984 en het vier jaar (1992-95) durende, Servische beleg. De geschiedenis gaat echter teruggaat op een Slavische nederzetting in de 13e eeuw door de Kroatisch-Hongaarse koning Béla IV, vanaf de 15e eeuw Osmaans bezit onder de Bosniër Isa-Beg Ishaković. De naam van de stad is afgeleid van Saray (paleis), de zetel van de Turkse stadhouder. Tot 1850 was het hoofdstad van de Osmaanse provincie Bosnië, vanaf 1878 van de Oostenrijks-Hongaarse. Bosnië was na 1918 deel van het Koninkrijk van Serven, Kroaten en Slovenen, maar tijdens WOII van het onafhankelijke Kroatië en zo arena van de Serven- en Jodenvervolging door de fascistische Ustasha’s. De Bosnische oorlog tussen de Bosnische,Kroatische en Servischebevolkingsgroepen, waarvan de val Serebrenica en het beleg van Sarajevo dramatische episoden waren, werd beëindigd met het Verdrag van Dayton. Op weg naar Sarajevo een lezing door Johan de Boose.

Onderweg bezoek aan Titovo Užice, bekend om de communistische partizanenrepubliek in 1941; en de eerste Servische waterkrachtcentrale uit 1990, gebaseerd op uitvindingen van Nikola Tesla. Aldaar bezoek aan het Užice Nationaal Museum en de ondergrondse partizanentunnels. Bezichtiging van het Kadinjača Herdenkingscomplex, gewijd aan een partizanenbataljon dat sneuvelde in 1941 tegen het Duitse leger. Het indrukwekkende monument werd onthuld in 1979 door Tito zelf. Overnachting in Sarajevo.
Dag 4
Sarajevo (Bosnië-Herzegovina)

De hele dag verkenning van Sarajevo: een multiculturele stad op een kruispunt van handelsroutes, waar Ottomaanse monumenten staan naast Oostenrijkse en socialistische gebouwen naast de Olympische wijk uit 1984. De stadsoriëntatie voert langs de Avaz Twist Toren, de hoogste van de Balkan, langs het museum Sarajevski ratni tunnel(Tunnel of Hope)(ofwel de Oorlogstunnel van Sarajevo), die tijdens de belegering van het vliegveld onder de stad door werd gegraven en een belangrijke rol speelde in de overleving. Vervolgens het Olympisch dorp, nu een woonwijk, de resten van het Olympische Stadion en de Barakken van Maarschalk Tito, een Oostenrijks militair complex, later een concentratiekamp en nu deel van de universiteitscampus, waar een muziekacademie is gepland. Een koffie in Tito Café mag niet ontbreken.

In de middag een wandeling in de oude stad, langs Baščaršija, vroeger een bazaar, nu het hart van de oude stad; en langs de kerken en moskeeën die naast elkaar staan: een oude orthodoxe kerk, de Gazi Husrev Bey Moskee, een van de belangrijkste Ottomaanse monumenten op de Balkan, de Heilig Hart-Kathedraal in Neoromaanse stijl en de Sefardische synagoge. De plaats van de moord op Franz Ferdinand en zijn zwangere vrouw Sophie wordt tevens bezocht; de door Servië geïnspireerde moord verleidde Oostenrijk tot een oorlogsverklaring aan Servië, waarmee een maand later de Eerste Wereldoorlog uitbrak, op 28 juli 1914. Andere bezienswaardigheden op de route zijn Inat kuća, huis van een oude Bosniër die geen plaats wilde maken voor het nieuwe stadhuis, zodat het dat steen voor steen verplaatst is naar de overzijde van de rivier en nu een symbool is voor de Bosnische assertiviteit; het stadhuis zelf en de karavanserai Morića Han. Overnachting in Sarajevo.

Dag 5
Sarajevo - Mostar - Šibenik (Bosnië - Herzegovina - Kroatië)

Vroeg vertrek naar Kroatië, al in de 2e eeuw voor Christus deel van het Romeinse Rijk, waarvan het amfitheater in Pula en het paleis van Diocletianus getuigen. In de 9e eeuw werd het koninkrijk Kroatië gesticht, dat grotendeels onder Ottomaanse heerschappij kwam en na de Grote Turkse Oorlog eind 17e eeuw onder de Habsburgse grensstreek werd met het Ottomaanse Rijk. In 1922 werd het Koninkrijk der Serviërs, Kroaten en Slovenen gevormd, in 1929 omgedoopt in Joegoslavië, waarvan de eerste koning vermoord werd in Marseille. Pavelic, leider van de Onafhankelijke Staat Kroatië in WOII, was niet meer dan een stroman van Hitler. De Kroaat Tito stichtte vervolgens het tweede Joegoslavië, nu als volksrepubliek. Pas na zijn overlijden in 1980 nam de roep om onafhankelijkheid toe. Volgens de Gallup sociaal onderzoek 2017 betreuren 80 % Serven en Bosniërs het uiteenvallen van Joegosalvië, tegenover 45 % in Kroatië.  Onderweg een lezing door Johan de Boose.

Onderweg de eerste stop in Konjic, met de 17e-eeuwse brug met zes bogen over de Neretva, en bezoek aan Tito's atoomschuilbunker, een prestigieus, geldverslindend (4,6 miljard dollar) project van 6500 m2, bedoeld voor de president Tito en 350 partijfunctionarissen en generaals, waar 26 jaar aan gebouwd is. De ruimte wordt tegenwoordig voor kunstbiënnales gebruikt.

Vervolgens lunch in en bezichtiging van Mostar, waarvan het historische centrum Unesco-werelderfgoed is. Na bezoek aan de zestiende eeuwse brug, en de oude Turkse wijk Kujundziluk  met authentieke huizen  en moskee– voorbeelden van de Ottomaanse architectuur - rit naar Šibenik, alwaar overnachting.

Dag 6
Šibenik - Zadar – Opatija (Kroatië)

Na de ochtend in Šibenik, gesticht in de negende eeuw en bekend op de St. Jacobs-kathedraal, Unesco-erfgoed, vertrek richting Zadar, gelegen aan de Adriatsche kust en van ouds verbonden met Italië en Europa. Dankzij de schilderachtige oude stad, Romeinse ruïnes, verdedigingsmuren en middeleeuwse kerken is de stad bezienswaardig.  De kosmopolitische café en musea geven de stad een leefbaar karakter. De verkenning van Zadar voert langs ruïnes van de St. Donat kerk uit de 9e eeuw en langs de Romeinse forum.  De bombardementen in de laatste jaren van WO II  hebben veel stedenschoon vernietigd en de wederopbouw heeft Zadar aan Joegoslavië te danken waarvan het 1947 onderdeel is geworden. Het volgende bombardement – in 1991 door het Joegoslavische Volksleger – was de enige episode van het conflict tussen Serven en Kroaten welk de relatie alsnog stigmatiseerde.

Een van nieuwe bezienswaardigheden van Zadar is de zogenaamde Zadars zeeorgel, een moderne installatie die de zeegolven naar muziek vertaalt.

Overnachting in Opatija.

Dag 7
Eiland Brijuni - Tito's paradijs en Romeins Pula (Kroatië)

's Ochtends een uitstapje per boot naar nationaal park Brijuni, het eiland, bekend als voormalige voor publiek gesloten residentie van president Tito, met eeb collectie exotische dieren – schenkingen van buitenlandse leiders, waaronder iconische elefanten, geschonken door Ghandi. Tevens is befaamsd het huis van Tito waar hij vele beroemdheden ontving als Sofia Loren, Liz Taylor, Richard Burton en Placido Domingo, President van Egypte Gamal Abdel Nasser, Indisch premier Jawaharlal Nehru en de Sovjetleider Nikita Khruschev.  In 1956 was Brjuni de geschiedenis ingegaan door het concept van ‘ongebonden landen’ wat hier vastgelegd werd in de declaratie van Brijuni. Een ander historisch document was de Overeenkomst van Brijuni in 1991 die het lot van Joegoslavië bepaalde. De verkenning van het eiland voert langs  een Byzantijns castrum, ruïnes van een Romeinse villa uit 100 v.Chr., de St. Maria-basiliek en de Witte Villa van Tito.  Het museum gewijd aan het leven van de 'Vader van Joegoslavië' en zijn hobbies wordt bezocht. In de middag rit naar Pula en bezoek aan het Romeinse erfgoed: het amfitheater, de Boog van Sergius en de Augustus-tempel. Overnachting in Opatija.

Dag 8
Opatija - Zagreb (Kroatië)

In de ochtend vertrek naar Zagreb, het culturele, wetenschappelijke, economische en politieke centrum van de republiek Kroatië. Het ontstaan van de stad wordt terggevoerd naar het Romeinse Andautonia, uit de 1ste - 5de eeuw na Christus. De eerste vermelding van Zagreb dateert uit 1094, toen de Hongaarse koning Ladislaus op weg naar de Adriatische Zee een bisdom op de heuvel Kaptol stichtte. Naast Kaptol ontstond Gradec, voornamelijk bewoond door ambachtslieden en handelaars. Gradec en Kaptol werden in 1851 samengevoegd door de gouverneur van Kroatië graaf Josip Jelačić, die de lijfeigenschap afschafte, voor onafhankelijkheid van de Habsburgse monarchie streed van 1848-59 en de Hongaarse opstand 1848 neersloeg daar Hongaren de Kroatische onafhankelijkheid niet wilden erkennen.

In Joegoslavië bleef Zagreb een belangrijk economisch centrum en was het de grootste stad na Belgrado. Na het uiteenvallen van Joegoslavië werd Zagreb de hoofdstad van Kroatië. Op weg naar Zagreb een lezing door Johan de Boose.
Na aankomst en het inchecken begin van de stadsoriëntatie – door het historisch centrum, dat zich ontwikkelde uit het bisdom Kaptol en het handelsbolwerk Gradec, elk gelegen op een heuvel. Onder meer bezoek aan de Kamenita Vrata (Stenen Poort) met de bekende icoon van deHeilige Maria, de Sint Stefanuskathedraal, de Sint Marcus- en Catharinakerken en de interreligieuze Mirogoj begraafplaats.

De rest van de middag vrij of een facultatief bezoek (betaling ter plaatse) aan het wijngoed Izletiste Pavlin in Samobor, waar diverse lokale wijnen geproefd kunnen worden - graševina (Grashevina), zeleni silvanac (green Sylvaner), Portugizac, Kraljevina en een unieke kruidenbitter Samobor Bermet volgens een Frans recept uit 1802, toen Napoleons leger in deze contreien kwam. Overnachting in Zagreb.

Dag 9
Opatija - Zagreb  (Kroatië)

Vervolg van de verkenning van Zagreb, over de boerenmarkt Dolac, langs het barokke, indrukwekkende Nationale Theater, de geheel bakstenen toneelacademie, het hypermoderne, met neonkleuren en veel glas en staal gebouwde conservatorium. Vervolgens een bezoek aan de Grič Tunnel, een 350 meter lange voetgangerstunnel, gebouwd als schuilkelder tijdens WOII en ook zo gebruikt tijdens de oorlog van 1991-95, nu een cultureel centrum en toeristenattractie, en het Herdenkingscentrum van de Raketaanvallen, in 2003 geopend ter herdenking van de slachtoffers van de Servische aanvallen in 1991 en 1995.Optioneel  voor de liefhebbers een rondgang in het Museum voor Moderne Kroatische kunst van de 19de tot 20ste eeuw, gehuisvest in het Vranyczany Paleis.


In de middag vertrek richting Ljubljana, onderweg stop in Tito's geboorteplaats Kumrovec met bezoek aan het Tito Museum uit 1953, waar zijn persoonlijkheid van een markante staatsman, eigenwijze politicus en vrouwenliefhebber - uitgelegd wordt. Daarna het openluchtmuseum Staro Selo (het oude dorp) – met 40 authentieke traditionele Zagorje-huizen op de Unescolijst van immaterieel erfgoed – en  met het befaamdste monument voor Tito en het monument voor het Kroatische volkslied uit 1935.  
Begin van de avond aankomst in de Sloveense hoofdstad Ljubljana, dat teruggaat op het Keltische koninkrijk Noricum en de erop volgende Romeinse periode. Overnachting in Ljubljana

Dag 10
Ljubljana (Slovenië)

De hele dag verkenning van Ljubljana. Voor het eerst in geschriften uit 1144 Luwiganagenoemd maakte de stad vijf eeuwen deel uit van het Habsburgse rijk. In de 16de eeuw het centrum van de Sloveense reformatie werd Ljubljana voor een korte tijd deel van het Franse keizerrijk (1809-14), waarna de Code Napoléon ingevoerd werd en bloeide het land op.

Na de Eerste Wereldoorlog werd Slovenië deel van het koninkrijk Joegoslavië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Ljubljana bezet door Italiaanse en Duitse troepen. Pas toen Slovenië deel uitmaakte van de Volksrepubliek Joegoslavië, werd Ljubljana weer hoofdstad. Na een referendum in december 1990 werd Slovenië de eerste deelstaat die zich onafhankelijk verklaarde van Joegoslavië en na de tiendaagse oorlog met het Joegoslavische leger werd op 25 juni 1991 de onafhankelijkheiduitgeroepen. De laatste grote mijlpaal was de Sloveense toetreding tot de Europese Unie in mei 2004.

Wandeling door Ljubljana, een mengelmoes van architectuurstijlen tegen de opdoemdende Alpen op achtergrond, van renaissance en barok tot de art nouveau en het modernisme van de wederopbouw na de hevige aardbeving van 1895. Tijdens het interbellum drukte vooral de in Wenen opgeleide Jože Plečnik, een pionier van de Europese moderne architectuur, zijn stempel op de stad. De route leidt langs het stadsplein met  een barok Venetiaans fontein, het stadhuis, de Romeinse muur, met een hoofdingang als een piramide van Plečnik,  het modernistische Republiekplein, Tromostovje, een drievoudige brug, ontworpen door Plečnik, Prešerenplein en de Franciscaanse kathedraal. Het kasteel van Ljubljana wordt bezocht.  De monumenten van de recentere geschiedenis mogen ook niet ontbreken, zoals het Revolutiemonument, de Heldentombe en het statige beeld gewijd aan politicus Edvard Kardelj, partizaan tijdens WOII en rechterhand van Tito. Hij gold als voornaamste theoreticus van het Joegoslavische arbeiderszelfbestuur en was hoofdauteur van de historische federale grondwet uit 1974.

In de middag een bezoek aan het Technisch Museum, gelegen in het voormalige kartuizerklooster. Het museum bevat een fascinerende collectie van de auto's van Tito, de oudste auto in Slovenië en een verzamelingen van technische verworvenheden van Joegoslavië. Overnachting in Ljubljana.

Dag 11
Ljubljana - Amsterdam

Transfer naar de luchthaven en vertrek naar Nederland.

De route

De reis vangt aan in de hoofdstad van Servië, Belgrado en doorkruist vier landen uit het voormalige Joegoslavië en eindigt in de hoofdstad van Slovenië, Ljublijana.

Sprekers voorafgaand aan de reis

Yaël Vinckx
Yaël VinckxJournalist, schrijver en presentator

Yaël Vinckx is journalist, schrijver en documentairemaker. Yaël, werkt sinds begin jaren negentig voor NRC. Ze schreef daarnaast diverse boeken, waaronder De oorlog van mijn moeder (2015), waarvoor ze de Pax Vredesprijs ontving, en maakte de documentaire I am Rembrandt (2019) , over de gevolgen van massatoerisme voor de historische stad. Over haar periode als correspondent in voormalig Joegoslavië, voor NRC en Radio 1, waar ze onder meer de oorlog in Kosovo en de val van Slobodan Milosevic versloeg, schreef ze Joegoslavië achter de schermen. Afscheid van een land.

Begeleid de reis

Johan de Boose
Johan de BooseDoctor in Slavistiek

Johan de Boose is doctor in de slavistiek en verwoed Oost-Europareiziger. Hij werkte voor theater, televisie en radio. Voor De grensganger (2006) kreeg hij de Henriette Roland Holstprijs en voor De poppenspeler en de duivelin (2009) de Cultuurprijs van de Provincie Oost-Vlaanderen. Zijn dichtbundel Geheimen van Grzimek (2010) werd genomineerd voor de Herman De Coninckprijs. In het voorjaar van 2011 verscheen zijn roman Bloedgetuigen. Voor dit imposante werk ontving De Boose de Halewijnprijs. In 2013 en 2014 verschenen respectievelijk de romans Gaius en Jevgeni, die samen met de alom geprezen roman Het vloethout (2018, shortlist Libris Literatuurprijs) een drieluik vormen. In augustus 2020 verscheen het nieuwe boek van Johan de Boose: Dondersteen, een ontroerende roman van een zoon over zijn vader; een boek over eenzaamheid en verwantschap.

Sprekers op locatie

David Jan Godfroid
David Jan GodfroidCorrespondent Balkan

David Jan Godfroid is de nieuwe NOS-correspondent op de Balkan. Heeft inmiddels Moskou voor Belgrado verruild. Godfroid werkt sinds 1985 als journalist, waaronder bijna tien jaar voor het ANP. In 1999 vestigde hij zich voor de eerste keer op de Balkan, waar hij onder meer voor NOS Radio werkte. Sindsdien is hij een paar keer heen en weer verhuisd tussen Belgrado en Moskou. In 2012 werd hij de multimediale Rusland-correspondent van de NOS. Godfroid kijkt ernaar uit om terug te keren naar zijn geliefde Balkan: "Het is de regio waar mijn hart ligt. Een gebied waar west en oost traditioneel tegenover elkaar staan en waar eindeloos veel verhalen zijn te maken. Over migratie, over Europese integratie of juist het gebrek daaraan. Verhalen over rijkdom en armoede, dreigende conflicten en de broosheid van vrede. Bovendien is het klimaat er een stuk aangenamer dan in Moskou." NOS-hoofdredacteur Nieuws Marcel Gelauff: "David Jan heeft in Rusland en Oekraïne heel roerige jaren meegemaakt. Als goede verhalenverteller kan hij zijn hart weer ophalen op de Balkan. Zijn kennis van de regio komt daarbij goed van pas."

Boekingsinformatie

v.a. €2895,- p.p.

Reisdata :20 Oktober 2021
Reissom: vanaf € 2.895,- p.p op basis van tweepersoonskamer
vanaf € 3.470,- p.p op basis van éénpersoonskamer

Inclusief
Vliegreis Amsterdam – Belgrado; Ljubljana - Amsterdam;  luchthavenbelastingen (ca. € 65 ,-), bagage (ca. € 50,-), verblijf in een tweepersoonskamer in het centraal gelegen ••••• hotels, verzorging op basis van logies & ontbijt, twee diners, entrees en vervoer volgens dagprogramma, transfer luchthaven – hotel v.v., lezingen van Nederlandse sprekers, reader, literatuurlijst, inleidende studiemiddag in Nederland voorafgaand aan de reis, inhoudelijke begeleiding op reis door schrijver Johan de Boose, Engelssprekende lokale gidsen

Minimimum deelnemers: 25 personen
Maximum deelnemers: 35 personen
N.B. Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud

CO2-compensatie

Bij het boeken van uw reis bieden wij u de mogelijkheid om eenvoudig en doeltreffend de CO2-voetafdruk van de reis te compenseren. Deze is berekend voor de hele reis en betreft het vliegen, de bootreis, het transport bij excursies, de maaltijden en eventuele extra dagen in het voor- en naprogramma. Het compensatie bedrag voor deze reis bedraagt €13,- p.p

De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Voyage & Culture. Deze samenwerking bestaat sinds 2006. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Voyage & Culture aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Boek dan direct via onze website en u bent verzekert van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top