Kaarten die geschiedenis schreven

Martijn Storms
Adviesprijs 59,00 Speciale prijs 42,50
28% Korting
Op voorraad
SKU
9789401485296
Bindwijze: Hardback

1000 jaar wereldgeschiedenis in 100 oude kaarten. Tijdelijk van € 59,00 voor slechts € 42,50.

Lees meer
Levertijd 1-2 werkdagen Gratis thuisbezorgd
  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Veilige en makkelijke betaalopties
  • Aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg
  • Makkelijk bestellen ook zonder account
Afbeelding vergroten
Productomschrijving
  • Groot formaat: 35 x 29 cm > Hardcover > 432 pagina's
  • 100 bijzondere kaarten die een stempel hebben gedrukt op de wereldgeschiedenis
  • Met uitgebreid voorwoord van Ilja Leonard Pfeijffer
  • Geweldig Vaderdagcadeau nu van 27 mei tot 27 augustus van € 59,00 voor slechts € 42,50

Dit boek neemt je mee op een 1000-jarige wereldreis aan de hand van 100 bijzondere oude kaarten. Van het vroegmiddeleeuwse wereldbeeld van de heilige Isidorus van Sevilla naar een nazikaart van Warschau met de contouren van het joodse getto en een Chinese propagandakaart uit 2013. Van Leiden naar Ceylon, Jamaica, Philadelphia en de Sahara. Van uitbundige wereldkaarten naar lokale plattegronden. Elk van die kaarten heeft de wereldgeschiedenis mee 'gecreëerd'. Niet alleen weerspiegelen ze het verleden, ze hebben er soms ook hun stempel op gedrukt. Geschreven door Martijn Storms en een internationaal team van historici, met kaarten uit de gerenommeerde collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Wanneer kaarten zelf een actieve rol in de geschiedenis speelden, levert dat intrigerende verhalen op. Uiteraard dienen kaarten al eeuwenlang als navigatiemiddel, zoals de 'overzeiler' op dierenhuid waarmee zeelui rond 1600 de Atlantische Oceaan bevoeren, of de routekaart voor de vijfde keizer van de Chinese Qing-dynastie. Maar kaarten waren ook onontbeerlijk bij grote bouwwerken, zoals de aanleg van het megalomane Panamakanaal, of bij oorlogvoering, denk aan de loopgravenkaarten uit de Eerste Wereldoorlog.

Kaarten maken de wereld aanschouwelijk. Tijdgenoten leerden er nieuw 'ontdekte' gebieden op kennen, of belangrijke gebeurtenissen en maatschappelijke ontwikkelingen. Voor hedendaagse lezers zijn kaarten soms de enige overgebleven getuigenis van het verleden.

Soms vervaagt zelfs de grens tussen feit en fictie. Dit boek toont een fantasierijke weergave van het binnenste van de aarde uit 1695 en kleurrijke kaarten van de mythische eilanden Californië en Atlantis. En er zijn kaarten die doelbewust wilden manipuleren, van westerse koloniale kaarten tot de staatspropaganda van de Noord-Koreaanse leider Kim Il Sung.

In Kaarten die geschiedenis schreven vertelt een internationaal team van historici honderd boeiende verhalen bij evenzoveel opmerkelijke kaarten uit de gerenommeerde collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden. Daar zijn curiositeiten bij die het grote publiek nu voor het eerst te zien krijgt, en pareltjes van uitzonderlijke esthetische waarde. Samen maken ze van dit boek een lust voor het oog waarin je kunt blijven lezen.

Bonnencode 904-11588. Geldig van 27 mei t/m 27 augustus 2024

Inkijkexemplaar
Meer informatie
Auteur(s)Martijn Storms
ISBN9789401485296
BindwijzeHardback
Aantal pagina's432
Publicatie datum20221004
Breedte285 mm
Hoogte346 mm
Dikte37 mm
Bestanden bij dit product
Back to top