Slimme thuisbatterij (incl. installatie)
–
Wat is een thuisbatterij?
Een thuisbatterij, ook bekend als een thuisaccu of batterij voor zonnepanelen, is een apparaat dat de energie opslaat die je zonnepanelen overdag genereren maar je niet zelf verbruikt. Energieleveranciers rekenen terugleveringskosten voor het invoeren van zonne-energie in het net, een thuisbatterij helpt je om dit bedrag te verlagen. Gemiddeld stuurt een huishouden 70% van de opgewekte energie terug naar het elektriciteitsnet. Met een thuisbatterij kun je dit verlagen naar 10-30%. Dit betekent dat je de opgewekte zonne-energie ook kunt gebruiken wanneer de zon niet schijnt, waardoor jij meer zelfvoorzienend wordt en je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet. Naast minder afhankelijkheid van het net, kan een slimme thuisbatterij ervoor zorgen dat je het net op piekmomenten minder belast, wat helpt om boetes van jouw energieleverancier te voorkomen.
Bij het kopen van een thuisbatterij zijn er een aantal belangrijke punten om te overwegen:
Capaciteit: De capaciteit van de batterij, uitgedrukt in kilowattuur (kWh), bepaalt hoeveel energie je kunt opslaan. Een gemiddeld Nederlands huishouden heeft genoeg aan een thuisbatterij van 5 kWh. Dat lijkt weinig maar dat staat ongeveer gelijk aan 300 keer je telefoon opladen, 5 keer de was doen of 150 broodjes roosteren. Op mooie zomerse dagen wek je met 10 panelen 15-20 kWh op, het is niet zinvol om al deze energie op te slaan. Het energieverbruik voor een huishouden is 6,8 kWh, een deel van dit verbruik wordt direct vanuit de zonnepanelen geleverd aan de apparaten. Er blijft dus ongeveer 5 kWh aan energieverbruik over die je wilt overbruggen van overdag naar avond/nacht. Neem je meer opslagcapaciteit? Dan heb je een groot deel van het jaar een accu die niet efficiënt gebruikt wordt. Heb je meer zonnepanelen èn een hoger energieverbruik? Dan heeft het zin om meer opslagcapaciteit te nemen maar het is geen must – less is more..
Compatibiliteit: Veel batterijen kunnen alleen gekoppeld worden aan een hybride omvormer, bij Sessy houden ze niet van merkafhankelijke systemen. Deze slimme thuisbatterij kan daarom aan elke omvormer en aan alle zonnepanelen geïnstalleerd worden.
Meterkast: Het belang van de meterkast wordt vaak vergeten en onderschat, veel thuisbatterijen hebben extra componenten nodig in de meterkast. Deze slimme thuisbatterij heeft een eenvoudige, veilige en robuuste oplossing gemaakt die weinig impact heeft op de meterkast. Zo kan de bestaande groep van de zonnepanelen hergebruikt worden en hoeft er geen in-line energiemeter geplaatst te worden.
Vermogen: Meer is beter!.. Nee, het is een grote fout om altijd voor de grootste omvormer te kiezen, waarom? In verband met de efficiëntie. Elektronica is niet even efficiënt over het volledige vermogensbereik. Met een thuisbatterij wil je een zo groot mogelijk deel van de tijd je verbruik compenseren, wordt er gekookt en ben je tegelijkertijd aan het stofzuigen? Dan kun je beter wat energie uit het net halen, dat scheelt je voorop in de aanschafprijs en over de levensduur in efficiëntie.
Een thuisbatterij kopen is een slimme stap naar een duurzamere en zelfvoorzienende levensstijl. Het biedt niet alleen financiële voordelen maar draagt ook bij aan een groenere toekomst. Met de juiste keuze en installatie kan een thuisbatterij een sleutelrol spelen in jouw energiehuishouding.
Sessy meet de opbrengst van jouw zonnepanelen, de bijdrage van de batterij en het verbruik in huis. Zo weet Sessy wanneer de batterij opgeladen moet worden om overtollige groene energie op te slaan of wanneer er energie naar jouw woning moet. Zo zorgt Sessy voor de grootst mogelijk besparing of opbrengst.
Met Sessy heb je altijd de flexibiliteit om van modus te wisselen. Mocht je een andere modus leuker vinden of verandert de markt waardoor een andere modus aantrekkelijker wordt, dan kun je met twee drukken op de knop de instellingen van Sessy aanpassen.
Nul-op-de-meter modus
Je hebt een vast of variabel contract, en daarmee een vast tarief. In deze modus slaat Sessy overdag overtollige opgewekte energie op. Wanneer jouw zonnepanelen te weinig of geen energie meer leveren om jouw verbruik te compenseren zal de Sessy energie leveren aan jouw verbruikers in huis, zolang er energie in de batterij zit. Hiermee gebruik je ook ‘s avonds en in de nacht de groene energie die je overdag hebt opgewekt.
Dynamische modus
Je hebt een dynamisch energiecontract met uurprijzen: De slimme regeling van Sessy kan op basis van de uurprijzen een berekening maken wanneer het beste moment is om de batterij te laden en ontladen. Volledig automatisch voor maximale besparingen. Dit is ook mogelijk als je geen zonnepanelen hebt!
Eco-Modus
In de Eco-Modus zal Sessy automatisch beginnen met laden tijdens de goedkoopste uren (het aantal uren en het laadvermogen kun je zelf instellen). Zodra deze voordelige uren voorbij zijn, schakelt Sessy over naar Nul-op-de-meter, waarbij de opgeslagen energie exclusief voor jouw huishouden wordt gebruikt. Zo benut je altijd de meest voordelige energie.
Handelen
Met Sessy handelen op de onbalansmarkt? Momenteel kan het alleen via FrankEnergie, maar dit kan veranderen, Sessy staat open voor samenwerkingen. Draag ons aan bij je energieleverancier zodat ze met Sessy gaan integreren.
Netcongestie tegengaan
Met jouw Sessy thuisbatterij helpen het energienet te balanceren. Voor als je jouw eigen zonne-energie wilt opslaan om deze later zelf te gebruiken én zo nu en dan bij grote pieken en dalen wilt laten overnemen door een derde partij. Klanten van Eneco & Sessy kunnen dit.
Open modus
De Sessy maakt het mogelijk via een API aangestuurd te worden. Dit kun je doen als je liever zelf aan de slag gaat met het aansturen en uitlezen van de batterij om deze bijvoorbeeld te koppelen in Home Assistant.
Voor deze unieke campagne en het instaleren van de Sessy thuisbatterij bij je thuis heeft NRC OnzeStroom geselecteerd als full service partner. OnzeStroom heeft meer dan tien jaar ervaring in de energietransistie. Zij weten wat er speelt en waar het beter kan en zetten nét dat ene stapje extra. Zo weet jij als NRC-lezer dat de installatie vakkundig en goed uitgevoerd wordt, wel zo fijn.
Onzestroom werkt met vakkundige installateurs, met uitgebreide ervaring in het installeren van batterijen en garanderen een professionele en efficiënte service:
1. Veiligheid en expertise:
Veiligheid eerst. Ze houden zich strikt aan de NEN 1010 en NEN 3140 normen, zodat je Sessy thuisbatterij installatie vlekkeloos verloopt.
2. Voorbereiding en afwerking:
De thuisbatterij installatie begint met de voorbereiding van de meterkast en het netjes wegwerken van bekabeling. Installatie en integratie: Ze installeren de Sessy thuisbatterij en omvormer zorgvuldig en zorgen voor een naadloze koppeling met je bestaande systemen.
3. Testen en monitoren:
Na plaatsing van de batterij testen ze alles grondig en stellen het monitoringsplatform in, zodat je jouw energieopslag gemakkelijk kunt beheren.
4. Ondersteuning en service:
De service stopt niet bij de installatie van je Sessie thuisbatterij. OnzeStroom staat altijd klaar om ondersteuning te bieden bij eventuele vragen of problemen.
Sessy gekocht bij NRC en nu?
- OnzeStroom neemt contact met je op en stelt je wat vragen in een online omgeving om een compleet beeld te krijgen van de situatie bij je thuis.
- Zodra je online dossier is gecontroleerd en goedgekeurd wordt de installatie van je thuisbatterij ingepland.
- OnzeStroom neemt telefonisch contact met je op om de afspraak daadwerkelijk in te plannen.


Maak kennis met Roeland en Twan, ontwikkelaars & bedenkers van Sessy: dé slimme thuisbatterij waar iedereen het over heeft. Zij vertellen je graag over hun droom, waarom Sessy is opgericht en welke voordelen deze thuisbatterij voor jou oplevert. Twan en Roeland zijn sinds 2016, zoals ze het zelf graag zeggen, batterijen aan het martelen. Dit begon ooit in de achtertuin en is uitgegroeid tot wat Sessy vandaag de dag is.
Klimaatverandering en energietransitie: er moet iets veranderen
Twan: “Roeland en ik zijn gevoelig voor dingen die niet kloppen. Die willen we graag oplossen. Dat er iets moet veranderen in de wereld is duidelijk. Ik woon al 10 jaar in een all-electric huishouden. Overdag hebben we een fantastische opwek door onze zonnepanelen, maar in de avond en nacht, wanneer het huis ook comfortabel moet zijn, schijnt de zon niet meer en draaien o.a. de kolencentrales voor onze stroom. Dat moet anders kunnen. Er is steeds meer elektrificatie, maar als de stroom die we gebruiken niet duurzaam is, waar zijn we dan mee bezig? Nu merkt iedereen dit door de stijgende energieprijzen, maar wij zijn al een paar jaar bezig met een idee om dit op te lossen. Dat we niet het gehele wereldwijde probleem kunnen oplossen, dat weten we. Maar dat we daar een mooie bijdrage aan kunnen leveren en mensen kunnen stimuleren om hetzelfde te doen, daarin kunnen we wel iets betekenen.”
Roeland: “Ik heb kinderen, dat maakt dat mijn perspectief op ‘er moet iets veranderen’ nog meer noodzaak heeft. Ik wil mijn kinderen in een goede wereld laten opgroeien en uiteindelijk achterlaten. Daarom draag ik graag mijn steentje daaraan bij. Regelmatig denk ik ‘is dit echt hoe we met onze mooie wereld omgaan? Wat voor effect hebben de stappen die we nu zetten over 50 jaar?’ Dat maakt dat ik direct erachteraan denk ‘word eens wakker, er moet NU iets gebeuren’. Dat zijn de eerste gedachtenspinsels die Twan en ik hadden, het is de basis voor het ontstaan van Sessy.”
Minder afhankelijk van het net
“We hebben een enorm kwetsbare infrastructuur neergezet, we zijn allemaal gewend aan drinkwater uit de kraan, gas voor de verwarming en elektriciteit uit het net. Als één van deze voorzieningen niet meer werkt, hebben veel mensen een probleem. We zien niet allemaal de noodzaak om stappen te zetten om ons kikkerlandje robuuster te maken en mooi te houden. Zo worden er veel zonnepanelen en windmolens geplaatst om voor onze eigen duurzame energie te zorgen. Die energiebronnen hebben wel een groot nadeel. De energieopwek is erg wisselend, daar heeft het elektriciteitsnet last van. Daardoor worden windmolens stilgezet en vallen zonnepanelen uit. Er is hier nog veel resultaat te boeken.” vervolgt Roeland.
“Veel mensen zijn goed bezig omdat ze bewuster met energie omgaan, elektrificeren of zonnepanelen neerleggen. Daarmee zijn we er echter nog niet. Er is een grote mismatch in verbruik en opwek van energie. Comfort blijft belangrijk en oplossingen moeten niet alleen slim, maar ook betaalbaar zijn om daadwerkelijk impact te kunnen maken. Roeland en ik waren al een lange tijd bezig met energieopslag, nu de problemen zo groot worden beseffen we: dat kan anders!”, vertelt Twan.
Thuisbatterij om energie op te slaan
Hij vervolgt: “Roeland en ik kennen elkaar van het sporten. Ik was al een tijdje aan het hobbyen aan een elektrische skelter met batterij, Roeland was bezig met nadenken over hoe je efficiënt en betaalbaar energie kunt opslaan. We raakten in 2016 aan de praat en wisten dat een thuisbatterij nodig zou zijn in de toekomst en dat we elkaar konden helpen bij het ontwikkelen hiervan. Ik met mijn elektrotechnische achtergrond en Roeland vanuit de werktuigbouwkunde. Toen is het uitproberen en innoveren begonnen.”
Maak kennis met Sessy thuisbatterij
Roeland: “We zijn gestart met het plaatsen van grote batterijsystemen die een eigen hybride omvormer hebben. Deze installaties kosten snel €25.000,- tot €75.000,- en vergen een paar dagen installatietijd. Dat is voor veel mensen niet te betalen. We hadden een veel toegankelijkere variant nodig. Na veel ontwerpen was hij daar eindelijk: de compacte slimme batterij die het voor mensen mogelijk maakt zelf energie op te slaan, om die later op zelfgekozen tijdstippen weer te gebruiken. Sessy staat voor Smart Energy Storage System en we zijn meer dan trots om op deze wijze bij te dragen aan de energietransitie en mensen diezelfde mogelijkheid te bieden. Met Sessy draag je niet alleen je steentje bij aan het milieu, je bespaart ook op je energiekosten. Je slaat je energie op om tijdens de piek- en daluren in te zetten. Je levert daardoor minder terug aan het net. Tel uit je winst!”
Geen verrassingen, een transparante manier van werken
Twan: “We zouden je aan kunnen raden om tenminste drie of vier van onze modules aan te schaffen. Of zeggen dat je een thuisbatterij binnen zes jaar terugverdiend. Dat doen we niet, wij zeggen less is more. We willen consumenten niet onnodig op kosten jagen of commerciele onwaarheden vertellen. Een effectieve bijdrage laten leveren aan de energietransitie is in onze ogen veel belangrijker. Ondanks het gegeven dat we een commercieel bedrijf zijn, zien we het als ons voornaamste doel om kennis van deze markt in Nederland te houden en bij te dragen aan een duurzame, groenere wereld die we met trots achter kunnen laten. Niet voor niets leveren we onze software gratis, zonder duur abonnement bij de thuisbatterij. De software draagt bij aan een optimale, effectieve werking van het systeem.”
Batterij | 5 kWh bruikbare capaciteit |
Vermogen | 2,2 kW laden en 1,7 kW ontladen |
Afmetingen (b x h x d) | 44 x 50 x 20cm |
Gewicht (Kg) | 46 kg |
Batterijtype | IJzerfosfaat batterij |
Garantie | 5 jaar op de omvormer, 10 jaar op de batterij |
Bedrijfstemperatuur | 0 - 40 °C |
Geluidsniveau | 40 dB nominaal |
Gegarandeerde cycli | 6000+ cycli |
Hoeveel Sessy's heb ik nodig? | Per 3.000-4.000 kWh verbruik, adviseren wij 1 Sessy |
Compatibiliteit | Sessy thuisbatterij werkt op 1-fase én 3-fase omvormers van elk merk |
Garantie hoe zit dat precies?
We willen graag dat je Sessy lang meegaat en veel kosten voor je bespaart, maar alles kan kapot, ook een Sessy. Om je voldoende zekerheid te geven dat je uiteindelijk meer voordeel dan kosten hebt van een Sessy, geeft Sessy je een garantie van 5 jaar op de omvormer en zelfs 10 jaar of 6000 cycli op de capaciteit van het batterijpakket. Onze installatiepartner OnzeStroom geeft nog eens 2 jaar garantie op de installatie, waarbij zij gratis bij je thuis komen. Mocht je een storing hebben, dan bel je OnzeStroom 085 – 40 10 293 of info@onzestroom.nl
Download hier de complete datasheet