Treinen ontwerpen

Niels Greif
49,95
Op voorraad
SKU
9789462086937
Bindwijze: Hardback

tm 17 april is dit unieke treinenboek te verkrijgen met een introductieprijs.

Lees meer
Levertijd 1-2 werkdagen Verzendkosten € 2,95
  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Gratis retourneren binnen 14 dagen
  • Veilige en makkelijke betaalopties
  • Aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg
  • Makkelijk bestellen ook zonder account
Afbeelding vergroten
Productomschrijving

De trein is een wonder van techniek, maar tot de jaren zeventig van de 20ste eeuw stond de reisbeleving van de reiziger niet hoog op de agenda bij het ontwerpen van treinen. De techniek kwam op de eerste plaats. Vanaf de jaren 70 daagde bij de Nederlandse Spoorwegen het besef dat men in de esthetiek en de functionaliteit van de trein de reiziger centraal moest stellen. De vormgeving van treinen kwam in handen van de afdeling NS Design. Aan de hand van de ontwerpgeschiedenis van 33 iconische NS treinen wordt het complete verhaal van die ontwikkeling verteld. Van Treinstel 1970 tot de DDZ. Daarnaast bevat Treinen ontwerpen ook nietgerealiseerde ideeën, concepten en projecten en bovendien talrijke illustraties, verhalen en documenten die nooit eerder werden gepubliceerd.
Het resultaat is het definitieve boek over treinontwerp.

over de auteur

Niels Greif (1947) is in 1970 direct na zijn afstuderen aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam in dienst getreden als industrieel ontwerper bij de Nederlandse Spoorwegen te Utrecht en tot de privatisering in 1996 werkzaam geweest in verschillende design functies: senior designer, projectleider Design, hoofd 3D NS Design. Hij was betrokken bij het design van in- en exterieuren van alle reizigers materieelprojecten tot 2013, zowel nieuwbouw als renovatie van stoptrein-, Intercity- en hoge snelheidsmaterieel. Inclusief ‘specials’ zoals de Mendinitrein en renovatie NS20 Kameel.

Van 1991 tot 1993 was hij gestationeerd als projectleider Design bij Wagonfabrik Talbot/Bombardier te Aken als projectleider design van DD/IRM VIRM: nieuwe generatie dubbeldeks Intercity reizigersmaterieel. Projectleider design van Thalys interieur en FYRA in samenwerking met buitenlandse wagonbouwers, industrie en spoorwegmaijen.

Van 1984 tot 2011 was hij verantwoordelijk voor Kunst in de Trein.

Vanaf 1996 werkzaam als adviseur Industriele Vormgeving en Kunst bij NS Corporate Communicatie en van 2001 tot 2011 voor Bureau Spoorbouwmeester, het onafhankelijke adviesbureau voor Architectuur, Kunst en Design voor NS en ProRail. Eén van de ontwikkelaars van het Spoorbeeld: het beleid voor Architectuur, Kunst en Design voor de gehele bedrijfstak Spoor.

Vanaf 1970 heeft Niels Greif naast zijn werk voor NS ook zijn eigen bureau; GreifDesign.

Vanaf 2001 partner FromAtoB (samenwerkingsverband GreifDesign en Brandes en Meurs) met o.a. nieuwe generatie IC materieel voor Siemens/Duitsland, produktformule R-net, Dobber geluidscherm Schiphol, Connexxion, Duurzaamheidstudies Bus en Treinmaterieel.

In 2017 werd Niels Greif benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn beeldbepalende bijdrage aan het ontwerp en inrichting van treinen en stations, alsmede voor de vele projecten die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van nieuwe inzichten op het gebied van openbaar vervoer, milieu en leefklimaat.

[bron: Louis Kalff Instituut]

inkijkexemplaar
Meer informatie
Auteur(s)Niels Greif
ISBN9789462086937
BindwijzeHardback
Aantal pagina's304
Publicatie datum20220224
Breedte252 mm
Hoogte350 mm
Dikte32 mm
Back to top