Cava Brut, Castell de Sant Pau
- 100% proefgarantie
- Bezorgdatum naar keuze
- Exclusief voor NRC Webwinkel
Deze Cava Brut, Castell de Sant Pau komt van Maset del Lléo, een wijngoed dat sinds 1777 wordt gerund door de familie Massana. De wijn wordt gemaakt van inheemse druiven xarel-lo, macabeo en parellada, en rijpt 24 maanden in de eeuwenoude in krijt uitgehouwen kelders (‘cavas’, hier ontleent cava zijn naam aan). De productie is beperkt, de wijn werd tot nu toe vooral aan lokale klanten verkocht. NRC Wijn beschikt nu exclusief over een kleine partij van deze uitstekende mousserende wijn.
Volgens de Spaanse wet moet Cava gemaakt worden volgens de ‘Méthode Traditionelle’, vroeger bekend als de ‘Méthode Champenoise’. Dit houdt in dat de wijn zijn 2e vergisting, waarbij de ‘mousse’ of bubbels ontstaan, op fles krijgt (dus niet door simpelweg koolzuur aan de wijn toe te voegen, zoals bijvoorbeeld bij de meeste Prosecco gebeurt). De minimale wettelijk verplichte duur van deze tweede vergisting is 9 maanden.
Deze Cava vergistte maar liefst 24 maanden op fles en bovendien ‘sur lie’ (op z’n eigen gistcellen), analoog aan de betere Champagnes. Dit geeft een rijkere textuur, fijnere ‘mousse’ en hogere smaakintensiteit. Gemaakt van druiven van relatief hoog gelegen wijngaarden in Alt Penedès (500-800 m.), waardoor de wijn van nature de juiste frisheid heeft. De wijn werd bekroond met 92/100 punten van het vakblad Wine&Spirits.