Het 4-seizoenenwandelboek
Honden, hippe horeca en een heerlijke idylle
Wandelboeken NRC recenseert uiteenlopende wandelboeken. Deze keer: wandelen tussen de hondenbaasjes, langs gave (lunch)plekken in elk seizoen en door de fraaie Achterhoek vol ijsvogels.
Gelikte plekken
Het ziet er gelikt uit, het afgelopen najaar verschenen Het 4-seizoenen wandelboek („Lopen voor lekkers in 10.000 stappen”), geschreven door Claudia Straatmans, die daar een tikje onbescheiden ‘De wandelende hoofdredacteur’ aan toevoegt op het omslag, net als bij haar eerdere boek Het lifestylewandelboek. Dé hoofdredacteur? Even opzoeken. Ah, van het glossy magazine Nouveau.
De 42 wandelingen zijn meestal bestaande routes, variërend van vaste paaltjesroutes zoals Klompenpaden tot bijvoorbeeld wandelingen die de lokale VVV aanbiedt op haar website, zoals in het geval van Gouda. Wij lopen dezelfde als de auteur: de ‘Dwaal met Erasmus’-route, die in 4 kilometer het historische centrum doorkruist langs panden of plekken die iets van doen hebben met de beroemde wijsgeer die hier opgroeide. Her en der staan informatieborden, al ontbreken er ook een paar en is het nog een hele kunst elk Erasmus-pand ook echt te vinden. Wát een schitterend stadje is dit, met de beroemde markt met statig hoog stadhuis als bekend beeld, maar vooral ook al die straatjes en grachten daaromheen. We zijn blij dat we uit de winterwandelingen deze relatief korte stadswandeling uitkozen; het slechte weer met harde wind en af en toe een winterse bui is in een omgeving als deze nog redelijk te doen.
De auteur tipt in al haar wandelingen nadrukkelijk ook meerdere horecagelegenheden, al bleek een van hen enkel diners te serveren en had er in het geval van het in het voormalige weeshuis zetelende hotel met restaurant LIZZ wel bij mogen worden vermeld dat dat een poepiechic etablissement betreft – dat vonden we ietwat overdreven, dus we kiezen een andere uit haar lijstje: Hofje van Jongkind, wat een prima plek is om heerlijk én betaalbaar te lunchen. Ook haar tips voor Flossy, koffiedrinken tussen de (deels kunst-)bloemen en de stroopwafelmuur zijn een must see.
Een paar weken later gaan we voor het echte werk: de natuur in. Uit het rijtje winterwandelingen kiezen we de Kaapse Bossen (8,5 kilometer, blauw, ‘Hoogtepunten’) bij Doorn, ten oosten van Utrecht. De routes, alle van Natuurmonumenten en aangeduid met paaltjes, zijn inmiddels veranderd: die blauwe is 9 kilometer en de paarse die in het boek wordt vermeld bestaat niet meer. Maakt niet uit: we gaan natuurlijk voor de hoogtepunten. Dit mij nog onbekende bos op de Utrechtse Heuvelrug blijkt een bos zoals een bos bedoeld is: fijne afwisseling van loof- en naaldbomen, inclusief lange beukenlanen. Het is januari en dus is alles nog kaal, maar nu al prachtig – laat staan in voorjaar, zomer en herfst. Heuveltje op heuveltje af gaat het, het bos is lekker rommelig zoals het hoort, vol omgevallen bomen; ook is de aarde op veel plekken bedekt met frisgroen mos. Net als de benen wat moe worden volgt nog een gigantische uitkijktoren. Ook al zie je op tegen de klim: sla hem niet over, want na die 8 trappen van 16 treden elk wacht je een betoverend uitzicht, met in de verte achter het immense vlak van boomkruinen de Onze Lieve Vrouwetoren van Amersfoort net zichtbaar. Bij helder weer moet je hier zelfs de Dom van Utrecht kunnen zien.
Gelukkig is het boek zeker niet alleen maar lifestyle, wat bij openslaan een beetje deed vrezen. Zo zien we dat de wandeling door Rotterdam ook enkele echte rafelranden aandoet, die deze stad nog veel meer heeft dan Amsterdam. Leuk dat dit een eigengemaakte route is, op basis van Google Maps.
Een afwisselend boek kortom, af te raden voor lezers die allergisch zijn voor ‘glossy’ elementen als tips van BN’ers, hippe wandelkleding en dat soort zaken, of voor soms wat overbodige zinnetjes waar een eindredacteur strenger had mogen zijn (‘oeh, spannend, het lijkt Afrika wel’), maar wel prima geschikt als inspiratie voor diverse dagtochtjes rond een fijne korte of langere wandeling. Mét garantie op een luxe taartje bij de koffie – en dat heb je zeker niet bij elk wandelboek.
10-02-2023 Saskia van Loenen
Het 4-seizoenenwandelboek van Claudia Straatmans staat bol van leuke wandelingen, adresjes voor lekkere koffie of een goed glas wijn + lifestyletips het hele jaar door.
Wandelinspiratie + lifestyle het hele jaar door
Lopen voor lekkers in 10.000 stappen. Een taartje bij de koffie na afloop of nog even naar een mooie winkel om de hoek. Als iemand weet hoe je lifestylewandelt, is dat de wandelende hoofdredacteur Claudia Straatmans wel. Claudia werkt al meer dan dertig jaar in de tijdschriftenwereld en was hoofdredacteur van glossy’s als Cosmopolitan, Marie Claire, Glamour, Happy in Shape en Beau Monde. Tegenwoordig staat ze aan het roer bij Nouveau en is ze mode-expert bij Koffietijd.
Voor haar tweede wandelboek heeft Claudia de allerleukste dicht-bij-huiswandelingen per seizoen geselecteerd. Want: wanneer kleurt de kersenbloesem roze? Wat is de fijnste route om je kerstkilo’s eraf te wandelen? Wanneer staat de heide in bloei? De focus ligt op wandelingen van maximaal 15 kilometer, onder het mom van kleine moeite, groot plezier.
Net als in Het lifestylewandelboek geeft Claudia volop lifestyleadviezen. Van niet te missen seizoensproducten tot de beste adresjes en tips van bekende Nederlanders als Janny van der Heijden, Aaf Brandt Corstius, Olcay Gulsen en Helga van Leur. Naast de wandelroutes in eigen land tipt Claudia bonuswandelingen door modesteden Antwerpen en Parijs.
Over Het lifestylewandelboek:
‘Een must voor iedereen die van wandelen houdt. Lopen voor lekkers is een geweldig concept. – Daphne Deckers
‘Wat een inspirerend, prachtig en liefdevol gemaakt wandelboek, ik wil meteen weer de deur uit.’ – Sacha de Boer
‘Straatmans heeft een neus voor mooie wandelroutesv en hippe tentjes.’ – Zin Magazine
ISBN | 9789026360299 |
---|---|
Aantal pagina's | 224 |
Datum van verschijning | 20221114 |
NRC Recensie | 3 |
Breedte | 177 mm |
Hoogte | 249 mm |
Dikte | 24 mm |
Je bent al ingeschreven met dit
e-mailadres