De verdwijning van Josef Mengele
Met het observatievermogen van een reporter en de techniek van een romancier brengt journalist Guez het after-life in kaart van de gevluchte nazi Mengele. Afschuw, verbijstering en instemming wisselen zich af.
‘Jij die een gewone man onrecht hebt aangedaan/ En in lachen uitbarstte om zijn onrecht,/ Voel jezelf niet veilig./ Een dichter vergeet niet.’ Deze regels van Czeslaw Milosz vormen het motto van De verdwijning van Josef Mengele, het met de prix Renaudot bekroonde boek van Olivier Guez (1974). Het motto is de routekaart van wat je te wachten staat: onderwerp is Josef Mengele, de ‘engel des doods’ van de nazi’s, die duizenden mensen naar de gaskamers stuurde en verschrikkelijke experimenten uitvoerde op gevangenen. In juni 1949 slaagde hij erin naar Zuid-Amerika te ontkomen en er een luizenleven te leiden, tot de Mossad hem opspoorde.
De dichter uit het motto – dat moet Guez zelf zijn. Eerder schreef hij mee aan een filmscenario over de Joodse jurist die ervoor zorgde dat SS’er Adolf Eichmann in Argentinië werd opgespoord. In die tijd raakte Guez gefascineerd door het verdwijnen van Mengele, en wijdde hij zich drie jaar aan het indrukwekkend nauwkeurig in kaart brengen van diens ‘after-life’, zoals Guez het noemt.
Huwelijksgeluk
Het resultaat is een boek waarbij je als lezer van de ene in de andere emotie verzeild raakt. Afschuw bij de gruwelen van zijn laboratorium (‘injecteren, meten, aderlaten, snijden, doden, lijkschouwen’), verbijstering bij het huwelijksgeluk van Mengele op een steenworp afstand van de gaskamers (‘De vlammen sloegen uit de crematoria; Irene pijpte Josef en Josef nam Irene’). Ongeloof bij het fijne leventje in rijkdom dat Mengele in Buenos Aires leidt. Instemming en leedvermaak als de Mossad hem op de hielen blijkt te zitten en hij onderduikt bij een stel dat hem financieel uitkleedt. Gedeeltelijke genoegdoening als hij eenzaam sterft.
Guez brengt het koel en helder in kaart. Hij beschikt over het observatievermogen van een reporter en de techniek van een romanschrijver. Hij toont meer dan dat hij oordeelt. Gaten in het historische verhaal dicht hij met zijn verbeelding. Als Mengele’s vrouw weigert zich bij hem te voegen en hij de weduwe van zijn gehate overleden broer trouwt, laat Guez hem de triomf voelen: ‘toen hij haar met bloemen geborduurde beha had uitgetrokken, had hij het heerlijke gevoel dat hij hem een tweede keer begroef’.
Genereus asiel
Guez’ boek is journalistieker dan L’ordre du jour, het met de Goncourt bekroonde relaas van Eric Vuillard, over de Anschluss. Guez, dat voel je, moet drie jaar volledig geobsedeerd zijn geweest door zijn onderwerp. Hij ging naar Günzburg, waar Mengele’s familie fortuin maakte met de productie van landbouwmachines, naar Argentinië en Brazilië en vond de boerderij waar de SS’er zich lang verborg. Hij verdiepte zich in biografieën, las wat er beschikbaar was van Mengele’s dagboeken. Hij spitte in de regeringsperiode van het echtpaar Perón, om te begrijpen waarom er zo genereus asiel werd verleend aan gevluchte nazi’s.
Mengele werd niet gepakt, hij werd verlaten door zijn vrienden, raakte zijn wetenschappelijke titels kwijt, zijn zoon zocht hem één keer op en keerde zich daarna definitief van hem af. Zijn straf was dat hij ‘ontdaan werd van alle plezier in het leven’, citeert Guez Kierkegaard. Een publiek proces, een veroordeling ten overstaan van de wereld wist hij te ontlopen.
Maar dan is daar de dichter en ‘een dichter vergeet niet’.
Een spannende, spectaculaire roman over het voortvluchtige bestaan van nazi-kopstuk Josef Mengele
Een intrigerend spel met feit en fictie, een aanrader voor de liefhebbers van HhhH van Laurent Binet
1949. Josef Mengele, de marteldokter van Auschwitz, arriveert na zijn vlucht in Argentinië. Zich verschuilend achter pseudoniemen, beschermd door netwerken en het geld van zijn familie, en ondersteund door een gemeenschap in Buenos Aires die nog steeds droomt van het Vierde Rijk, gelooft de voormalig folteraar dat hij een nieuw leven kan beginnen. Duitsland heeft het druk met de wederopbouw, het Argentinië van Perón is welwillend. Maar al snel wordt de jacht op voortvluchtige nazi-kopstukken weer geopend. Vanaf dat moment zal Mengele geen moment rust meer hebben, maar ondanks een klopjacht van dertig jaar sterft hij in 1979 onder mysterieuze omstandigheden in Zuid-Amerika maar nog steeds in vrijheid.
Deze krachtige roman is het resultaat van Olivier Guez’ diepgravend onderzoek naar wat waarschijnlijk de meest geheimzinnige man uit het Derde Rijk is geweest en reconstrueert op boeiende wijze de mythe achter de ‘Engel des doods’.
De pers over De verdwijning van Josef Mengele
‘In deze fascinerende roman vertelt Guez over het ballingschap van Mengele in Zuid-Amerika. Hij ontrafelt op een briljante manier de psyche van de gevreesde oorlogsmisdadiger.’ L’humanité Dimanche
‘Een literaire reconstructie van de vlucht van de nazi-dokter die berucht werd door zijn experimenten op tweelingen in de vernietigingskampen.’ L’obs
‘Een trefzeker verslag van het leven van nazi’s op de vlucht.’ Transfuge
‘Een boeiende roman over de angstaanjagende voortvluchtige naar wie de hele wereld op zoek was.’ Mensuel
ISBN | 9789029092401 |
---|---|
Aantal pagina's | 224 |
Datum van verschijning | 20180410 |
NRC Recensie | 4 |
Breedte | 145 mm |
Hoogte | 218 mm |
Dikte | 28 mm |