Spion buiten dienst
De Engelse taal is op zich al een code voor insiders bedoeld om buitenstaanders op afstand te houden. Laat staan de geheimtaal die Britse spionnen spreken. Die communicatie, waarbij altijd rekening wordt gehouden met luistervinken van concurrerende geheime diensten, is code in het kwadraat, het surrealisme vaak ver voorbij. Lees Spion buiten dienst, de vijfentwintigste thriller van John le Carré, de 88-jarige grootmeester van het spionagegenre.
Zijn in de actualiteit gedrenkte nieuwe roman, waarvan de vertaling tegelijk met het origineel is verschenen, staat vol hilarische dialogen tussen medewerkers van het Bureau, de bijnaam van de Britse Geheime Dienst. Wat lijkt op social talk is voor de betrokkenen een manier om vertrouwelijke boodschappen door te geven. Het talent van Le Carré en de sterke vertaling van Rob van Moppes zorgen ervoor dat de lezer die gelaagde conversatie verstaat.
Het schrijfplezier spat af van Spion buiten dienst. Tegelijkertijd is het een met woede gelardeerd verhaal waarin Le Carré lucht geeft aan zijn zorgen over het lot van Europa. Het politieke vandalisme van de Brexiteers en Donald Trump ondermijnt de Europese eenheid, heeft Le Carré ook in vraaggesprekken over zijn nieuwe boek gezegd.
Hoofdpersoon en verteller in Spion buiten dienst is Nat, een late veertiger in de nadagen van zijn loopbaan bij het Bureau. Na een verblijf in diverse buitenlanden, waar hij spionnen rekruteerde en begeleidde, is Nat in Londen benoemd tot hoofd van een onbeduidende onderafdeling van de inlichtingendienst.
Op zijn badmintonclub duikt op een dag de jonge Indiase advocaat Ed op. Die daagt hem uit voor een partijtje. Na afloop, bij het biertje in het clubhuis, ontpopt Ed zich als een scherp commentator van de politieke actualiteit. Hij trekt zich niks aan van het ‘Niet hardop praten over het Brexit’- bordje boven de bar. Ook vraagt hij hoe hij aankijkt tegen de Amerikaanse president: ‘Beschouw je Trump wél, zoals ik doe, of níet als een bedreiging en een uitdaging voor de gehele beschaafde wereld, waarbij hij ook nog eens presideert over de systematische ongebreidelde nazificatie van de Verenigde Staten?’
De veteraan-spion reageert op vaderlijke wijze op de opdringerige politieke analyses van zijn jonge tegenstander, met wie hij wekelijks partijtjes gaat spelen. Maar als Nat lucht krijgt van een geheim, een anti-Europees Brits complot van zijn bazen bij het Bureau, bedoeld om bij de regering Trump in het gevlei te komen, krijgt hij ook iets militants over zich. Door de ‘clusterfuck’ die Brexit heet ligt Groot-Brittannië in Nats ogen aan scherven op de grond.
Spion buiten dienst is een vitale, intelligente en urgente roman. Met scherpe commentaren op de Russische oligarchen die Londen opkopen en de dubieuze band tussen Poetin en Trump. Ook trakteert Le Carré de lezer op een aantal verrukkelijke bijfiguren, zoals Nats idealistische echtgenote Prue. Hoe de Brexit ook mag aflopen, hopelijk vindt Le Carré inspiratie voor een vervolg en is hem tijd gegund zijn 26ste roman te schrijven.
Spion buiten dienst is de 25ste thriller van meesterverteller John le Carré en schetst een angstaanjagend actueel beeld van onze wereld.
Nat, een 47-jarige veteraan van de geheime inlichtingendienst van Groot-Brittannië, gelooft dat zijn jaren bij de geheime dienst voorbij zijn. Hij is terug in Londen met zijn vrouw, de zachtmoedige Prue. Maar met de groeiende dreiging vanuit het Moskou Centrum heeft het kantoor nog een taak voor hem. Nat zal De Haven overnemen, een overbodig geworden onderstation van London General, samen met het uitschot van alle spionnen. Het enige lichtpuntje in het team is de jonge Florence; zij heeft haar ogen gericht op het Russische ministerie en op een Oekraïense oligarch, die een vinger in de Russische pap heeft.
Nat is niet alleen een spion, hij is ook een gepassioneerde badmintonspeler. Zijn vaste maandagavondtegenstander, de introspectieve en eenzame Ed, is een stuk jonger dan hij. Ed heeft een hekel aan de Brexit en Trump, en hij haat zijn baan bij een zielloos mediabureau. Het is uitgerekend Ed die Prue, Florence en Nat op het pad van de politieke woede zal brengen, die hen allemaal zal verstrikken.
ISBN | 9789024586356 |
---|---|
Aantal pagina's | 336 |
Datum van verschijning | 20191017 |
NRC Recensie | 4 |
Breedte | 151 mm |
Hoogte | 228 mm |
Dikte | 28 mm |
Je bent al ingeschreven met dit
e-mailadres