Onze keuken van 1500 tot nu in 100 kookboeken en gerechten
Ontdek de historische smaken van Nederland
De 100 meest invloedrijke kookboeken van de Nederlandse geschiedenis
Van de vroegst gedrukte culinaire handboeken tot de moderne bestsellers
Inclusief 100 signatuurrecepten
Kookboeken verbinden generaties van koks. Ze gaan over van grootouder op kleinkind, van chef op souschef. Ze worden soms eeuwenlang herdrukt, volgeschreven of geplagieerd. Kookboeken brengen ook culturen met diverse eetgewoonten bij elkaar. Pom, sambal en matse-omelet zijn net zo Nederlands als stamppot met boerenkool.
Culinair journalist Jonah Freud en boekhistoricus Garrelt Verhoeven presenteren hun canon van het Nederlandse kookboek. Ze geven een overzicht van de honderd meest invloedrijke kookboeken uit de Nederlandse geschiedenis, van de vroegste gedrukte culinaire handboeken, bedoeld voor professionele koks en keukenmeiden van de rijken, tot de moderne bestsellers van koks als Nigella Lawson, Johannes van Dam en Vanja van der Leeden.
Als in een culinaire tijdreis toont dit boek hoe ingrediënten, technieken en gewoontes in de loop der tijd veranderden. De kookboeken bieden een venster op het dagelijkse leven en laten zien hoe Nederlanders vijf eeuwen lang kookten en aten, in tijden van overvloed en van schaarste.
Ga ook zelf met dit boek aan de slag. Jonah Freud brengt uit elk kookboek een bijzonder gerecht weer tot leven. Oliebollen van de ‘volmaakte Hollandsche keukenmeid’, kip op oud-moedertjes wijze, kleverige chocoladepudding van het fenomeen Nigella of een bord traag gegaarde rendang padang. Ontdek hoe de gerechten van het verleden de smaken van Nederland zijn geworden.