Delaney detectives in actie! 1

Kevin Brooks
15,50
Op voorraad
SKU
9789076174464
Besproken in NRC
Bindwijze: Paperback / softback
Levertijd 1-2 werkdagen Verzendkosten € 2,95
  • Gratis binnen 14 dagen te retourneren
  • Veilige en makkelijke betaalopties
  • Aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg
  • Makkelijk bestellen ook zonder account
Afbeelding vergroten
Productomschrijving
Na het overlijden van zijn ouders bij een auto-ongeluk duikt de 13-jarige Travis Delaney in de laatste zaak die hun privédetectivebureau in behandeling had. Maar wat begint als afleiding wordt al snel een duister mysterie. Waarom waren zijn ouders op zoek naar een vermiste jongen die volgens zijn familie niet vermist werd? En waar is die jongen dan? Terwijl Travis op onderzoek uit gaat realiseert hij zich dat hij eigenlijk antwoord zoekt op de vraag: was het ongeluk van zijn ouders wel een ongeluk?
Meer informatie
Auteur(s)Kevin Brooks
ISBN9789076174464
BindwijzePaperback / softback
Publicatie datum20150401
NRC Recensie3 ballen
Breedte131 mm
Hoogte201 mm
Dikte22 mm
NRC boeken recensie

Titels kunnen misleidend zijn. Zoals die van het nieuwste boek van Kevin Brooks, In Actie!, het eerste deel van de Delaney Detectives-trilogie in wording. Titel en naam van de serie suggereren een variant op Enid Blytons De Vijf. Maar wie Brooks’ geprezen young adult-boeken kent, weet dat we van hem geen doorsnee jeugddetective hoeven te verwachten.

In Actie! is een rasechte ouderwetse pageturner: spannend, doordrenkt met talrijke complottheorieën en pretentieloos geschreven, zoals alleen Brooks dat kan. En ja, Brooks schreef nog niet eerder voor ze, maar In Actie! is voor dezelfde jeugdige lezers als indertijd De Vijf was bedoeld. Maar dat betekent niet, vindt Brooks, dat tien- en elfjarigen ontzien moeten worden. Ze mogen best weten dat het leven geen ‘spel’ is en ‘de echte wereld een smerige en gevaarlijke plek kan zijn’. Brooks’ protagonist Travis – slim, sterk (want een fanatieke bokser) en vrijpostig – wordt letterlijk en figuurlijk op hardhandige wijze met die wrede werkelijkheid geconfronteerd.

Zijn avontuurlijke jongensverhaal begint bij de begrafenis van zijn door een auto-ongeluk omgekomen ouders. Hij ontwaart daar een onbekende man met een ogenschijnlijk verborgen knoopsgatcamera. Als rechtgeaarde zoon van een detective-echtpaar en kleinzoon van een oud-inlichtingenofficier prikkelt die vreemdeling Travis’ speurderszin. Het leidt hem ook af van die ene pijnlijke vraag: waarom moesten juist mijn vader en moeder doodgaan? Ook al beseft hij daar nooit een antwoord op te krijgen. Wanneer Travis daarop besluit de laatste zaak van het detectivebureau van zijn ouders Delaney & Co. op te pakken – de vermissing van een Pakistaanse jongeman – komt het verhaal op stoom.

Brooks balanceert soms op de grens van geloofwaardigheid met spionnen en dubbelspionnen van de CIA, MI5, en jihadgroepen die overal en nergens opduiken. Maar hij maakt Travis’ diepe verdriet knap tussen de regels voelbaar en geeft hem een oprechte, speelse vertelstem die soms stoer, soms ontroerend klinkt.

Niemand wordt uiteindelijk ‘gepakt’. Dat open einde past bij het verhaal. Juist het feit dat Travis en zijn grootvader (Travis’ hoeder en mede-speurder) tot de pijnlijke ontdekking komen dat ‘the ultimate truth’, zoals de oorspronkelijke titel luidt, eruit bestaat dat die niet bestaat, maakt dat In Actie! stevig in de werkelijkheid is geworteld. ‘Het leven is niet logisch’, concludeert Travis. ‘Soms slaat het nergens op. Soms gebeuren dingen gewoon.’

Bestanden bij dit product
Inkijkexemplaar.pdf (53.21 kB)
Back to top