De vernietiging van de Joden in Europa tijdens het Derde Rijk (Sjoa) was – hoewel niet de enige genocide in de twintigste eeuw – in verschillende opzichten uniek en roept vele vragen op. Hoe kon dit gebeuren in het geciviliseerde Europa? Waarom kregen de nazi’s zoveel ondersteuning van mensen die hun antisemitische ideologie niet deelden?
Klaas A.D. Smelik, deskundige op het gebied van de Jodenvervolging, geeft in dit boek een helder overzicht van de geschiedenis van de Sjoa. De fasering in de Jodenvervolging door heel Europa heen wordt duidelijk uiteengezet en er wordt getoond hoe weinig mogelijkheden Joden hadden om te ontsnappen. De onverschilligheid van de meerderheid van de Europese bevolking tegenover hun lot vormt naast het fanatisme van nazi’s en hun hoogst efficiënte aanpak om Joden op te sporen en te vermoorden, een belangrijke reden dat zoveel Joden zijn omgekomen. Niettemin was er Joods verzet en waren mensen actief om Joden uit de handen van de nazi’s te houden.
Belangrijk is het bij dit alles om de Jodenvervolging vanuit een Europees perspectief te benaderen en zich de vraag te stellen waarom het percentage slachtoffers per land zo verschilt.